90 decibel után jön a 90 fok projekt

A 2012/13-as évadtól kezdve a 90 decibel bővíti szolgáltatásait a színházi előadások és a múzeumi tárlatok akadálymentesítése terén, ezúttal látássérült és vak nézők számára.

A 90 fok nevet viselő kezdeményezés célja: professzionális, magasan képzett narrátorok segítségével megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző produkciókhoz és kiállításokhoz. Hogy ez megvalósulhasson, szeptember 10-13. között színházi és múzeumi narrátorképzést tartanak a brit nagykövetségen Rosalyn Chalmersnek, a londoni székhelyű VocalEyes vezető trénerének és tanácsadójának vezetésével. A képzés a nagykövetség és a British Council támogatásával jön létre.

kilencvenkics

Rosalyn Chalmers 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. Jelenleg a londoni Nemzeti Színházban és a londoni színházi negyed, a West End számos teátrumában akadálymentesíti az előadásokat a látássérülteknek. Munkatársával, Bridget Crowley-val úttörő szerepük volt abban, hogy balett és cirkuszi előadások is akadálymentesítésre kerüljenek. Egyik legemlékezetesebb munkájuk a Greenwich Fesztiválon volt, melynek során a világhírű Cirque du Soleil előadását tették élvezhetővé a súlyos fokban látássérülteknek. Rendszeres narrátori munkája mellett olyan világhírű intézmények munkatársainak tartott és tart képzéseket, mint a British Museum, a Victoria and Albert Museum, a Science Museum, a The Museum of London, a Wellcome Collection.

A narrátor-képzésre mintegy 16 fő jelentkezett. A résztvevők között van színész, színházi dramaturg, rendező, fejlesztőpedagógus, nézőtéri felügyelő és több jelnyelvi tolmács. A képzés negyedik, s egyben utolsó napján a meghívott látássérült vendégek is aktívan bekapcsolódnak majd a munkába, hogy tapasztalataikkal segítsék a résztvevők munkáját. A képzésnek köszönhetően a közeljövőben a színházi előadások a látássérülteknek is akadálymentessé válhatnak.

süti beállítások módosítása