'Ismerős alakok' Veszprémben - Itt a Kisfaludy-premier

Kisfaludy Károly Csalódások című vígjátékának bemutatójával nyitja az évadot pénteken a Veszprémi Petőfi Színház Valló Péter rendezésében.

"Amikor 1972-ben rendeztem egy darabot Veszprémben, magyar évadot hirdettek, ez most megint felfedezhető a színház törekvéseiben, hiszen többek között Heltait, Szakonyit játszanak. Elkezdtem gondolkodni, milyen magyar szerzőt kellene elővennem, egy olyan darabot, amely egyszerre felel meg a veszprémi közönség ízlésének, ugyanakkor ritkán játsszák" - indokolta választását Valló Péter rendező.
Mint felidézte, fiatalkorában kedvenc darabja volt a Csalódások, amelyet később méltánytalanul mellőztek. Hozzátette: választását indokolta az is, hogy a Kisfaludyak erről a tájról származnak, amit mindenki tud, de "azt gondoltam, most ezt megtöltöm egy kis élettel".
Valló Péter arról beszélt, hogy a darab nem poros és nem régi: a színpadon lévő alakok nagyon ismerősek, ugyanolyanok, mint mi vagyunk, ugyanazok a lélektani sajátosságok, a problémák, mint a mai magyar embereknél. Régi magyar nyelvezete megmarad, nem modernizálták, csak ott, ahol súlyosan zavarta volna a mai megértést. Megjegyezte: ellustultunk kissé a régi nyelvezet megértésében, hiszen például az angolok eredetiben hallgatják Shakespeare-t, a franciák eredetiben Moliére-t, mégis élvezik.

valloFotó: wszsz.hu

A rendező kitért arra, hogy jól mennek a próbák; "a színdarab minőségét jól le lehet mérni, amikor a színészek először felolvassák és már az olvasópróbán nagy sikere volt". Hozzáfűzte: a darabban hét-nyolc húzós szerep is van, tehát mindenki jellem, ugyanakkor a régies vonásokat érthetővé, maivá kell tenni.
"A főszereplő hihetetlenül nagy terveket sző arról, miként kell egyről a kettőre jutni. Ha létezik olyan, hogy egy etnikum lélekrajza, szerintem az biztosan sajátságosan magyar vonás: nagy nekibuzdulás, nekiveselkedés, nagy álom és a végén egy hihetetlen nagy pofára csattanás. Ennek a karakternek, gondolkodásnak, érzelemvilágnak állítok egy kis görbe tükröt, de közben a főszereplő körül is csupa olyan alak szaladgál, akik nagyon ismerősek. Mindig számon kérik az emberen, hogy a mai társadalmi viszonyokhoz szóljon hozzá. Az is a mai társadalmi viszonyokhoz tartozik, mi milyenek vagyunk" - magyarázta a rendező.
Sághy Tamás Gróf Elemirt alakítja a Csalódásokban. A színművész remek feladatnak tartja a szerepet, mert - mint mondta- tele van humorral, érzelmekkel, mulatságos férfibánattal, ugyanakkor megmutatja a néző számára, hogy két ember együttélését mennyire tönkre tudja tenni, ha nem kommunikálnak egymással.
A darabban a Luca kisasszonyt megformáló Jászai-díjas színésznő, Csarnóy Zsuzsanna szerint a Csalódásokban olyan örök témák jelennek meg, amelyek minden generációt foglalkoztatnak, így például a szerelem vagy az egzisztenciális problémák. Hozzátette: a darab felveti azt a dilemmát is, lehet-e szerelmet hazudni érdekből.
A Petőfi Színház pénteken este hét órakor mutatja be a darabot.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása