Élő színházi közvetítések az Örkény Színházban

Az Örkény Színház és a British Council 2012 őszén elindítja Budapesten a világszerte igen népszerű “National Theatre Live (NTLive)” sorozatot, amelyben élő, műholdas közvetítésben mutatják be az Örkény Színházban a londoni Nemzeti Színház legjobb előadásait.

A sorozat általában havi egy alkalmat jelent, amelynek során a világ számos színházában illetve mozijában a londonival egyidejűleg látható egy, a National Theatre repertoárján szereplő előadás, igényes képi és kiváló hangi minőségben. Az élő közvetítés mindannyiszor gondosan előkészített magyar nyelvű feliratozást kap.

Az Örkény Színház a programról:

A kulturális határok lebomlása izgalmas, jól érezhető korjelenség, amelyben a számos helyszínen egyidejűen megélt művészi élmény egyre nagyobb szerepet játszik. Az NTLive komoly lehetőség arra, hogy a magyar közönség megismerje és nyomon kövesse a nagy múltú, és máig méltán világhírű angol színházi kultúra egy reprezentáns együttesének művészi munkáját, ami különösen fontos esélynek tűnik annak tudatában, hogy egyre nehezebb színházi előadást utaztatni, sőt, ennek reménye is egyre csekélyebb a belátható jövőben.

Önmagán túlmutató esemény lehet tehát a magyar színházi életben, hogy nézőink egyszerre követhetik az előadást a londoni közönséggel és mindazokkal, akik világszerte részt vesznek az NTLive közvetítésein: Svédországtól Máltáig, Dél-Afrikától Új-Zélandig mintegy huszonkét országban, hétszáz helyszínen egy időben. Úgy véljük, hogy e programsorozatnak súlya és jövője van, mert új kulturális felületek felé nyit, hiányt pótol és nézőket nevel.

Az őszi produkciók listája:

2012. október 11. 19.45 óra

Stephen Beresford: A Haussman család utolsó sarja

ősbemutató, angol nyelven, magyar felirattal

játékidő: kb. 3 óra, bevezetővel és egy 20 perces szünettel

játsszák: Rory Kinnear, Isabella Laughland, Helen McCrory, Matthew Marsh, Julie Walters, rendezte: Howard Davies

A korosodó, ám még energiával teli hajdani hippi, a felső tízezer köréből kihulló Judy Haussman lelkiekben még mindig az 1960-as évekhez kötődik, miközben lepusztuló otthonában él Dél-Anglia tengerpartján. Egy kisebb műtétje után váratlanul meglátogatja két gyereke: folyton veszekedő lánya, Libby, aki alig várja örökségét; valamint homoszexuális fia, az egykori kábítószerfüggő, a kétségbeejtő anyagi helyzetben lévő Nick. Megjelenik még Judy minden helyzetet jól átlátó unokája, Summer, valamint a helyi orvos, Peter, végül egy zavaros lelkű kamaszfiú, Daniel, aki a család elhanyagolt úszómedencéjét tisztítja. A generációk összejövetelének apropóján felszínre jönnek sérelmeik. A teljes érzelmi és fizikai káoszban mintha a Cseresznyéskert tehetetlen családját látnánk. Az egyszerre humoros és érzelmes darab őszintén beszél egy család széteséséről, és nem hallgatja el azt sem, hogy a 60-as évek forradalmárai milyen károkat okoztak saját utódaiknak.

Haussmann_szr

A főszerepben Anglia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színésznőjét, Julie Walterst látjuk, aki elnyerte a BAFTA, a Golden Globe és az Olivier-díjakat. A következő filmekben nyújtott alakításai a legemlékezetesebbek: Rita többet akar (Educating Rita), Mamma Mia! és a Harry Potter (Molly Weasley).

A gyerekeit játszó Rory Kinnear Hamlet alakításáért a londoni Nemzeti Színházban nemrégiben elnyerte az Evening Standard legjobb színésznek járó díját, Helen McCrory-t pedig az utóbbi időben A királynő (The Queen) és a Martin Scorsese rendezte A leleményes Hugo című filmekben láthattuk.

NTLive_Timon_of_Athens_DCkicsi

2012. november 1. 20.00 óra

William Shakespeare: Athéni Timon

angol nyelven, magyar felirattal

játékidő: kb. 3 óra, bevezetővel és egy 20 perces szünettel

játsszák: Martin Chamberlain, Jason Cheater, Stavros Demetraki, Paul Dodds, Deborah Findlay, Ciaran McMenamin, Simon Russell Beale, Nick Sampson, rendezte: Nicholas Hytner

Simon Russell Beale játssza a főszerepet Shakespeare és Thomas Middleton furcsa meséjében, amely a pusztulásról és a rombolásról szól. A befolyásos emberek vagyonos barátja, a művészetek támogatója, a hivalkodó, és talpnyalókkal körülsereglett Timon túlságosan is nagylelkűen és vadul költekezve hamar feléli minden vagyonát, ám biztosítja barátait, hogy nem fogja őket cserbenhagyni. Amikor felkeresi üzlettársait, azok segítség helyett átlátszó indokkal megtagadják a támogatást. Ekkor barátai elhagyják Timont. Mikor rádöbben, hogy nincstelenné és magányossá vált, addigi válogatás nélküli bizalma és szeretete gyűlöletbe fordul át. Timon visszavonul a szószerinti és érzelmi pusztaságba, gyökereken élve és átkokat szórva a morálisan lezüllött Athénre.

Simon Russell Beale-t az Independent kritikusa nemrégiben generációja legjobb színpadi színészének nevezte. A londoni Nemzetiben a közelmúltban a következő darabokban játszott:  London Assurance, Sok hűhó semmiért és John Hodge Olivier-díjra felterjesztett új darabja, a Collaborators (Kollaboránsok), amelyben Sztálint alakította.

További információk: microsites.nationaltheatre.org.uk

forrás: Színház.hu, Örkény Színház

süti beállítások módosítása