Maryt nem akarták elengedni a gyerekek

A Mary Poppins című musicalt mutatja be a hétvégén a Madách Színház. A kedd délelőtti nyilvános főpróbára állami gondozott gyerekeket hívtak meg, így ők elsők között láthatták a világhírű musical budapesti előadását.

A hármas szereposztásban, Polyák Lillával, Oroszlán Szonjával és Mahó Andreával a címszerepben készülő musical bemutatóit pénteken, szombaton és vasárnap tartják. Mint Szirtes Tamás igazgató, a darab rendezője, az MTI-nek kedden kiemelte, az, hogy a délelőtti nyilvános főpróbára 100 állami gondozott gyereket hívtak meg, méltó indítása volt a Mary Poppins előadássorozatának.
"Ezek a gyerekek tele vannak reménykedéssel, csodavárással, bizalommal a jövő iránt" - mondta, hozzáfűzve: a Mary Poppins pontosan arról szól, hogy vannak csodák, érdemes bízni egymásban, a jövőben és az életben. Ez a délelőtt ezt igazolta - jegyezte meg.
A délelőtti próbán 5 és 15 év közötti gyerekek nézték meg az előadást, amelyet azonban az alkotók minden korosztálynak ajánlanak. A nagymusical létrehozásán csaknem három hónapig dolgozott a társulat. Szirtes Tamás elárulta, hogy a színház előadásai közül a Mary Poppins igényli a legteljesebb összmunkát: a színház minden eleme, minden munkatársa együtt dolgozik.

  

Mary Poppins egyik megformálója, Polyák Lilla az MTI-nek arról beszélt, hogy a szerep óriási kihívást jelentett számára, mivel mindenki ismeri a figurát, és olyan nőt kell eljátszania, aki földöntúli és emberi is egyszerre. "Meg kell próbálni emberire formálni, az összes csodával együtt, amit tesz. Nem szabad, hogy negédes legyen, mert attól igazi, ha megvannak a saját kis jellemhibái, de összességében valahogy mégis tökéletes" - fogalmazott. Hozzátette: mindezen túl sokat kell táncolni és énekelni a darabban, a szereplő folyamatosan jelen van a színpadon, ezért komoly erőnlétet is kíván.
Mint elmondta, szereposztásának a keddi volt az első közönsége, és nagy élményt jelentett számára, hogy pont ezeknek a gyerekeknek játszhatott először. "Megtapasztalhattam, hogy a gyerekek teljesen őszintén, nyitott lélekkel hogyan reagálnak" - hangsúlyozta a színésznő, hozzáfűzve: torokszorító élmény volt számára, hogy amikor a főpróba végén a közönség közé lépett a gyerekek nem akarták elengedni. Reményét fejezte ki, hogy az előadást mindenki hasonló lelkesedéssel fogadja majd, hiszen mindenkinek - nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is - szüksége van a csodákra.

 

P. L. Travers varázslatos meséje az 1964-ben készült filmváltozattal tett szert igazi népszerűségre. A színházi bemutatót 2004-ben tartották Londonban, ahol a mű modernizált változatát láthatták a nézők: a színpadi változat lélektani és társadalmi mélységeket adott a Banks család történetének. Az előadást producerként Cameron Mackintosh és Thomas Schumacher jegyezte. A Mary Poppins a bemutató óta bejárta a világ színpadait és sikerdarabbá vált.


A musicalt a Madách Színház hagyományaihoz híven non-replica változatban, vagyis saját rendezői koncepcióval és látványvilággal mutatja be. A darabot Bárány Ferenc fordította, az előadás Kocsák Tibor zenei vezetésével, Tihanyi Ákos koreográfiájával készült, a díszlettervező Rózsa István, a jelmeztervező Rományi Nóra. Az animáció Vízvárdi András munkája.
Berti szerepében Szente Vajkot, Sándor Dávidot és Csonka Andrást láthatják a nézők, az anya figuráját Gallusz Nikolett, Koós Réka és Ladinek Judit, az apa szerepét Dunai Tamás, Szerednyei Béla és Szervét Tibor alakítja, továbbá a színház számos meghatározó művésze színpadra lép az előadásban.

Így készült a Mary Poppins - út a premierig, videókon:

Olvasópróba

Táncpróbák

Próba

Forrás: MTI, Madách Színház

süti beállítások módosítása