Lepedőakrobaták a Dumaszínházban

Október közepén a klasszikus kabaré szerelmeseinek kedveskedik a Corvin Dumaszínház, a Lepedőakrobaták című darabbal. De hogy kerül a kabaré a stand-up comedy otthonába? 

lepedAz alkotók a Lepedőakrobatákról:

A Lepedőakrobaták „a férfi és nő viszonyának sokféle erotikus oldalát mutatja be. Témáink között szerepel olyan tréfa, amelyben azt vizsgáljuk, hogy egy újszülött esetében ki lehet az apa, vagy miként lehet a házasságon belüli erőszakból profitálni? Szó lesz egy főnök titkárnőjével szemben tanúsított szexuális zaklatásáról, és tanúi lehetünk egy in flagrantinak is. […] Betekinthetünk egy, az új tanterven alapuló középiskola szexológia órájára. […] Nem maradhatnak ki a prostik, a Pál utcai lányok sem, akik a vígalmi negyed hiányában színpadunkon strichelnek. Az egyes jelenetek között pikáns kuplék hangzanak fel és az összekötő konferanszokból, megtudhatjuk, hogy a megcsalt házastársaknak soha nincs semmi belátásuk. […] Végül műsorunkból nem maradhat ki Hacsek és Sajó, a félreértések sokaságával. (Sevillai borbély vagy bordély?) és a már Bodrogi Gyulával klasszikussá vált „Óvszer” című jelenet.

Villáminterjú a Lepedőakrobaták rendezőjável, Kalmár Tiborral:

Előzetesen mit érdemes tudni a Lepedőakrobaták című kabaréról?

Az alcímnek megfelelően a Lepedőakrobaták egy zenés szex-kabaré, tehát a párkapcsolatokat járjuk benne körül. A férj-feleség kapcsolata, a zaklatás témaköre – ami manapság a közéletben is fontos téma –, könnyedebb és komolyabb gondolatok humoros köntösben. Látunk in flagranti helyzetet, amikor a férj rajta kapja a csábítót a feleségével, osztályfőnöki órát egy iskolában, ahol az új tanterv szerint szexológiát tanítanak a tinédzsereknek, és természetesen nem maradhat ki az Óvszer című jelenet sem, Bodrogi Gyulával. Ez utóbbit a televízióból sokan ismertek, és már kívülről tudják, mégis nagyon szeretik.

Kinek szánják ezt a – témáját tekintve pikáns – darabot?

A téma tekintetében szinte mindenkinek, hiszen a szex a kamaszkor után mindenkit érdekel. A Mikroszkóp Színpadon már sikerrel játszottuk ezt a darabot és bár ott egy hagyományos – középkorú és idősebb – közönséget értünk el, úgy gondolom most a fiatalokra is számíthatunk. A kabarét a Dumaszínházba helyezni egy érdekes kísérlet, magam is kíváncsi vagyok, meg tudjuk-e szólítani a stand-up comedy rajongóit is, de bízom benne, hogy igen.

Mennyire jelent kihívást a helyszín? A Dumaszínház nincs úgy felszerelve díszlettel és kellékekkel, mint mondjuk a Mikroszkóp Színpad.

Igen, ez egy komoly dilemma volt, de úgy gondoltuk, meg kell próbálni. Kíváncsiak vagyunk, hogy fog működni. Nincsenek nagy díszletek, könnyen variálható bútorjelzéseket használunk és igyekszünk megfelelni ennek a kihívásnak. Ugyanakkor azt gondolom, a tartalom lesz a lényeg, az pedig működik. A színészek is nagyon izgatottak. Egyrészt persze nekik is komoly feladat ebben a környezetben játszani, másrészt viszont a színész olyan, hogy szereti magát kipróbálni más közegben is. Nekik az a tapasztalatuk – a vidéki fellépéseik alapján –, hogy minden korosztályt meg lehet szólítani és a legnehezebb helyszínen is lehet sikeres egy darab.

Mennyire aktualizálni régebben írott jelenteket a mai kor elvárásainak megfelelően?

Abszolút, sőt a legtöbbje nem is régi jelentet, hanem teljesen friss, mostanában íródott darab. A Zaklatás című jelenet például, amit Kállai István jegyez, nem átírat, hanem teljesen új. Ő egyébként is egy tökéletesen mai kabaré és vígjáték író. Ráadásul a darab negyede zenés műsorszám, ami ugyancsak kortalanná teszi majd. Kuplékat, sanzonokat énekelnek a fiúk, lányok. Aradi Tibi, Nyertes Zsuzsi, Tallós Rita, Heller Tamás is dalra fakad. Abszolút aktuális lesz tehát az előadás, ahogy a téma maga is mindig az. Királyhegyi Pál, a nagy humorista mondta egyszer: „Ha nem lett volna a szex, akkor mi is csak így ímmel-ámmal lehetnénk itt a földön”.

Lepedőakrobaták

A darabot írták: Kállai István, Kalmár Tibor, Nádasi László és Trunkó Barnabás

Játsszák: Bodrogi Gyula, Lorán Lenke, Beregi Péter, Heller Tamás, Aradi Tibor, Megyeri Zoltán, Nyertes Zsuzsa, Tallós Rita.

A zongoránál: Kertész János

Bemutató: Corvin Dumaszínház, 2012. október 11.

Szerző: Koncz Csaba

süti beállítások módosítása