Stéphane Lissner veszi át a párizsi Opera irányítását

Stéphane Lissner, a milánói Scala intendánsa veszi át 2015 nyarán Nicolas Joel jelenlegi igazgatótól a párizsi Opera irányítását - közölte hétfőn a francia kulturális minisztérium.

"A köztársasági elnök és a miniszterelnök beleegyezésével Aurélie Filippetti kulturális miniszter Stéphane Lissnert javasolja a Párizsi Nemzeti Opera igazgatói posztjára" - olvasható a közleményben.
Az 59 éves Lissner jelenleg a milánói Scala intendánsa és a Bécsi Ünnepi Hetek zenei igazgatója. Korábban a párizsi Chatelet színházat (Théatre du Chatelet) és az Aix-en-Provence-i operafesztivált is vezette.
Kinevezésre azt követően került sor, hogy a Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő francia lapban közölt interjúban a párizsi Opera jelenlegi igazgatója, Nicolas Joel azt mondta: azért nem pályázik újra, mert a kulturális tárca olyan jelentős pénzelvonásra készül, amely kedvezőtlen hatásokkal lehet az operaház művészeti színvonalára és a művészek alkalmazására. 2013-ban 2,5 százalékkal csökken a dalszínház állami támogatása, és hasonló méretű elvonás várható 2014-ben és 2015-ben is.

opera-garnier-paris

A Le Monde című napilap szerint a minisztériumban jót mosolyogtak a jelenlegi igazgató nyilatkozatán. A tárcánál nem tagadják, elvonások várhatók, de azt is hangsúlyozták, Joel annak ellenére benyújtotta pályázatát 2015-ben lejáró mandátuma meghosszabbítására, hogy a szükséges megtakarítást már bejelentette a kormány. "A miniszter megmondta neki, hogy nem kívánja megtartani, ennek ellenére pályázott. És ha annyira szörnyűnek tartja az elvonásokat, akkor miért tölti ki a mandátumát egyáltalán 2015-ig?" - írta a Le Monde miniszteri forrásokra hivatkozva.
A szintén 59 éves Joel 2009 óta áll a párizsi Opera élén, amelynek pénzügyi mérlege nagyon kedvező: az elmúlt három évben az előadások látogatottsága 94 százalékos volt. A művészeti színvonalat azonban számos kritika érte, ezek többsége az elmúlt időszakban középszerűnek ítélte meg az előadásokat, a rendezéseket pedig túl konzervatívnak.
A nemzetközi kulturális élet egyik legjelentősebb személyiségének és leginkább foglalkoztatott vezetőjének számító Stéphane Lissner visszatérése Franciaországba egy sikeres nemzetközi karrier megkoronázásának ígérkezik. A milanói Scala élén 2005 óta álló francia igazgató az első nem olasz vezetője az 1778-ban alapított nagyhírű intézménynek, amelyet csődhelyzetben vett át hét évvel ezelőtt.

lissner Stéphane Lissner (Fotó: lefigaro.fr)

Lissner 1972-ben alapította meg a párizsi Théatre Mécanique-ot, majd a 1977-78-ban a Párizs közeli Aubervilliers színházát igazgatta, 1978 és 1983 között pedig a nizzai Nemzeti Drámai Központot vezetette. Az ő tízéves irányítása (1988-1998) alatt vált a párizsi Chatelet színház az avantgárd egyik legjelentősebb nemzetközi központjává. Az Aix-en-provence-i operafesztivált (1998-2005) szintén csődközeli helyzetben vette át, de pénzügyileg és műsorpolitikájában is sikerült példaértékűvé tennie. A francia művészeti életben gyakori sztrájkok sikeres kezelésével az egyik legelismertebb művészeti vezetővé vált, nemzetközi hírnevét a bécsi fesztivál, majd a milánói Scala igazgatásával vívta ki.
A párizsi Opera - a New York-i, a bécsi, a londoni Covent Garden, a milánói és a müncheni mellett - a világ hat legnagyobb dalszínháza közé tartozik. Két épületében, a Garnier Operaházban 1800, míg a Bastille Operaházban 2700 néző befogadására alkalmas. Franciaországban sokan remélik, hogy Lissner magával hozza Milánóból zenei igazgatóját, Daniel Barenboim világhírű karmestert, akit méltatlan körülmények között távolítottak el 1989-ben az akkor megnyílt Bastille Operaházból.

MTI

süti beállítások módosítása