Besenczi Árpád: 'Népszínházi vonalat követünk'

A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójával, Besenczi Árpáddal készített interjút a Magyar Nemzet. Szemléztük

Besenczi elsőként a két évvel ezelőtti igazgatóváltás körülményeiről beszélt a Magyar Nemzetnek: "Akkoriban gerjesztett indulatoktól volt hangos a színház. A társulat egy része nem tudta elfogadni a változásokat, azóta persze ezek az emberek távoztak. Akik úgy döntöttek, hogy szeretnének velünk dolgozni, úgy hiszem, kellemesen csalódtak. Az elmúlt időszak alatt minden színész a tudásának és a tehetségének megfelelő szerepeket játszhatott" - fogalmazott az igazgató, aki szerint Bagó Bertalan művészeti vezetése alatt 'talán túlzottan a művészszínház irányába mozdult el a teátrum, ezzel viszont egy idő után a közönség nagy része már nem tudott azonosulni, sokan elfordultak tőle'.

"Ennek ellenére elvitathatatlan, hogy Bereményi Gézának és Bagó Bertalannak köszönhetően komoly szakmai munka folyt itt. Igazgatóként azonban úgy látom, a vidéki színházaknak a nézők érdeklődését kell szem előtt tartaniuk. Sztarenki Pál művészeti vezetővel a műsorpolitikánkban a nyitottabb, a város szövetébe jobban illeszkedő népszínházi vonalat követjük, de arra mindig odafigyelünk, hogy ne olcsó szórakoztatást kínáljunk a nézőinknek" - fejtette ki Besenczi Árpád.

besenczi

Arról számolt be, hogy nagy számban tudhat a színház magáénak középiskolás bérleteseket. Ennek kapcsán a direktor elmondta, a Tantermi deszka beavató program - amelyet a színház dramaturgja, Madák Zsuzsanna dolgozott ki - nagyban hozzájárul ehhez a sikerhez. Nemcsak Zalaegerszegen, de országszerte, sőt Szlovéniában is jártak már a programmal, amelyet ebben az évben egy diszkószínházi projekttel bővítettek ki.

Besenczi Árpád arról tájékoztatott, az évadnyitó színházi forgataggal egybekötve gálaesten idézik fel a Hevesi Sándor Színház elmúlt három évtizedét. Halasi Imre rendezőt és György János színművészt pedig örökös tagnak választották, valamint öt alapító munkatársat is kitüntettek. Bemutatták Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményét, amellyel a színházalapító Ruszt József emléke előtt tisztelegnek. Ő 1986-ban állította színpadra ezt a művet, amely most Csiszár Imre rendezésében, Farkas Ignác főszereplésével látható. Az évad folyamán pedig olyan darabokat játszanak, amelyek egyszer már nagy sikerrel futottak Zalaegerszegen.

Január óta a város lett a színház fenntartója, erről így szólt az igazgató: "A őszi induláskor 22 millió forint kiegészítő állami támogatást kaptunk, hogy biztonságosan folyhasson a munka. Jó kapcsolatunk van a városvezetéssel, minden lehetséges segítséget megadnak nekünk. A jelenlegi állás szerint kétszázmillió forint központi forrásra számíthatunk, amely ugyan tizennégymillió forinttal több a tavalyihoz képest, mégis negyvenmillió forint hiánynyal kell számolnunk. Remélhetőleg ezt is mielőbb elő tudjuk teremteni, a helyi vállalkozók nagyon támogatják a színházunkat, erőteljes mecenatúrai kör alakult ki az elmúlt években Zalaegerszegen" - árulta el Besenczi Árpád.

Forrás: Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása