Feljelentést tettek a Játékszín ügyében

Kevesebb, mint jelképes áron, mindössze 3,1 millió forintért kelt a Játékszín teljes vagyona, miközben legalább 50-100 millió forintot ér - áll a Népszava birtokába került dokumentumban, mely szerint a cég felszámolása ezért bűncselekmény gyanúját is megalapozza.

A Népszava híreiből:

A tavasszal bezárt Játékszínt működtető nonprofit kft. volt munkatársai a napokban feljelentést is tettek a Fővárosi Főügyészségen, ismeretlen személyek ellen; a feljelentők nem kívánták megnevezni magukat, mert mint írták, nevüket "nem merik" nyilvánosságra hozni - írta a Népszava.
Szerintük azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelentősen áron alul adta el a teátrum teljes díszlet-, jelmez-, kellék- és bútorkészletét, miközben a hangosítási, fény, irodai és más eszközök, a játszási jogok, az épület bérleti joga és "természetesen a több évtizedig sikeresen működött Játékszín elnevezés eszmei értéke is" minimum 50-100 milliót ér. Ugyanakkor az MNV még pályázatot sem írt ki, amiért - állapították meg - ugyancsak jelentős kár érte közvagyont. 
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a társaság 100 százalékos tulajdonát néhány hete Németh Kristóf vásárolta meg - három társával, Bank Tamással, Szűcs Attilával és Metz Alexandrával -, így ő lett a teátrum igazgatója. Szintén a Népszavának adott interjújában elmondta, a cégen még körülbelül 10 millió forint teher van, amit szintén átvállaltak. A névtelen feljelentők arra emlékeztettek, hogy a Játékszín bezárásakor is jelentős pénztartalékokkal rendelkezett és úgy vélik, kevesebb, mint jelképes áron, pályázat vagy licit nélkül jelentős közvagyon ment ki magánkézbe. Balázsovits Lajos korábbi igazgató pedig elmondta, sumákolást gyanít a háttérben, úgy véli, őt akarták eltávolítani a színház éléről.

Ezzel egyidőben, az MNV kommunikációs osztálya arról tájékoztatta a lapot, a törvény szerint a 25 millió forint forgalmi érték alatti vagyontárgyak esetében nem kötelező a versenyeztetés. “Pályáztatni akkor kéne, ha egy állami tulajdonú céget valaki el akarna adni. De ha valaki csődben lévő, végelszámolás alatt mindjárt megszűnő céget visszahoz a végelszámolásból, és ezzel kötelezettséget vesz át az államtól, akkor nem hiszem, hogy pályáztatni kellene” – nyilatkozta ennek kapcsán Németh Kristóf.

"Tisztában vagyok a tervem anyagi vonzatával, de célunk, hogy világsztárokat nyerjünk meg egy-egy előadásunkra . Számos név merült fel, köztük John Malkoviché, akivel már találkoztam, amikor hazánkban járt. (...) Könnyű a pálya széléről kiabálni. Mi nemcsak beszéltünk, hanem cselekedtünk is. Október 30-án, a Mr. és Mrs. előadásával indulunk. Szégyellje magát, aki nem azt nézi, hogy megmentettünk egy színházat! A világ más részén ezért piros és nem fekete pont jár" - fogalmazott a Borsnak adott friss nyilatkozatában az új igazgató.

Németh Kristóf a Klubrádióban adott választ:

Németh Kristóf frissen szerzett színi direktorságáról mesélt a Klubrádióban és arról, hogyan vették meg a Játékszínt, mit szólt, hogy hétfőn már a parlamentben Hiller István kérdést intézett a Játékszín eladásának ügyében a kulturális államtitkárhoz.

Itt meghallgathatja.

Forrás: Népszava, Színház.hu, Bors

süti beállítások módosítása