Globe Fesztivál: országos színjátszó-találkozó Szolnokon

Globe Fesztivál néven a hazai színjátszómozgalom seregszemléjét rendezik a hétvégén Szolnokon; a péntektől vasárnapig tartó eseményen több mint százan, többségükben diákok szerepelnek a Tisza-parti városban.

A szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ és az Országos Diákszínjátszó Egyesület közös fesztiválját tizenkilencedszer szervezték meg. Amikor a kezdeményezés útjára indult, még amatőr színjátszó csoportok összejövetelére gondoltak, ami azután fokozatosan a diákszínjátszók találkozójává vált - mondta Fróna Katalin, a program főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Mint kiemelte: az előadásokat versenyhelyzet nélkül mutatják be a résztvevők, így a szereplők önfeledt, felszabadult légkörben játszhatnak többnyire hasonló korú társaik előtt. A találkozó szerves részét képezik a szakmai tréningek, amelyeken a színpadi mozgásról, az improvizációról, valamint a partnerre és a közönségre hatás fogásairól esik szó.

szolnok

A nyitott és ingyenes fesztiválnak Szolnokon a Szapáry úti Ifjúsági Ház ad helyet. Pénteken szolnoki amatőr társulatoké lesz a színpad, ezekre az előadásokra a helybéli színházkedvelőket várják. Szombaton és vasárnap az ország több városából érkező diákszínjátszó együttesek lépnek színre.
A találkozón a szakmában ismert oktatási intézmények tanulói szerepelnek, köztük a szentesi Horváth Mihály, a debreceni Ady Endre, a kecskeméti Katona József valamint a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium. Vasárnap a Szigligeti Színházzal való együttműködés keretében a teátrum szobaszínházában a Jean Genet művei nyomán készült Tolvajnők naplója című produkció látható a félprofinak számító budapesti Radikális Szabadidő Színház öt fiatal színészének előadásában.

MTI

süti beállítások módosítása