Vörösmarty Színház „50”: jubileumi rendezvényre készülnek

Fél évszázada nyitotta meg kapuit ismét a Vörösmarty Színház. A világháborús pusztítás után a fehérváriak összefogásával építették újjá az intézményt, amely azóta is a térség kulturális központjaként működik.

A Belváros szívében torzóként, a háborús időszak mementójaként állt közel két évtizeden át a Vörösmarty Színház egykori épületének maradványa. A fehérvári lakosság összefogásával indult el az a megújulási folyamat, amelynek eredményeként 1962. november 7-én ismét megnyithatta kapuit a kulturális intézmény. Az 50 éves jubileum jó alkalom arra, hogy közös emlékezéssel köszönetet mondjanak az akkori segítőknek.
A Fejér Megyei Mérnöki Kamara 15 éves fennállására kiadott kiadvány összeállításakor figyelt fel Csutiné Schleer Erzsébet két fehérvári építész, Klemens Antal és Spránitz Tibor nevére, akiknek tervei alapján a Vörösmarty Színház újjáépítése megtörtént. Ekkor szembesültek azzal, hogy idén novemberben lesz 50 éve annak, hogy a háborús pusztítás után a színház újra felépült és ott született meg az ötlet, hogy a jubileumra ünnepséget szervezzenek. Szerencsére még szép számmal köztünk élnek azok az emberek, akik egykor tervezték, építették, téglajegy vásárlásával segítettek, vagy éppen itt fellépő művészként voltak részesei a színház továbbélésének.

2vh_leegett_szinhaz2

A kiégett színház

A Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesület alelnöke, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának képviselője így vall erről: „A háború után 17 évvel újjáépült ez a hatalmas, köztiszteletben álló objektum. Ez jelképesen és gyakorlatilag is a háborús helyreállítások lezárását jelentette városunkban. A Vörösmarty Színház újjáépítése egy nagyon nagy összefogás eredménye, ami a fehérvári lakosságnak köszönhető – aki részese volt, biztosan még ma is szívesen emlékszik erre. Azokat szeretnénk meghívni az ünnepi programokra, akik tanúi voltak ezeknek az időknek, sőt esetleg még relikviákkal is rendelkeznek. A helyszín természetesen a színház, amely akkor is és majd fél évszázadon keresztül azóta is Székesfehérvár legfontosabb találkozóhelye, kulturális központja.”

szekesfehervar-vorosmarty-szinhaz-szekesfehervar-1962A színház épülete az 1962-es újjáépítés után (Fotó: egykor.hu)

Ahogy egykor az újjáépítés, úgy most a jubileumi program köré is széleskörű összefogás szerveződött. Nemcsak a Vörösmarty Színház intézménye, hanem fenntartóként Székesfehérvár Önkormányzata is bekapcsolódott ebbe. „Még élnek azok az emberek, akik egykor téglajegy vásárlásával, saját kétkezi munkájukkal, vagy bármilyen egyéb módon segítették a Vörösmarty Színház újjáépítését. Számítunk is aktív közreműködésükre az ünnepi programokon. Én magam az egyik legszebb fehérvári példának tartom ezt a történetet. Az ilyen történelmi időkben mutatkozik meg igazán egy közösség ereje. Büszke vagyok az akkori fehérváriakra, akik közül – remélem - sokakkal találkozunk a november 7-i jubileumi rendezvényen.” – mondta el Brájer Éva alpolgármester.

November 7-én 16 órakor kiállítás nyílik a Vörösmarty Színházban az egykori relikviákból. Itt rajzok, fényképek és egyéb kordokumentumok segítségével mutatják be az újjáépítést és az 1962-es állapotokat. Látható lesz többek között M. Tóth István grafikai sorozata a romos színházról és a Városi Levéltár is több emléket bocsát a szervezők rendelkezésére. A Fejér Megyei Építészek Kamarája koordinálja a tárlat előkészületeit. Ezúton is kérik azon fehérváriak segítségét, akik rendelkeznek 50 évvel ezelőtti relikviákkal és szívesen látnák azt az emlékkiállításon, hogy jövő hét végéig adják le a Várkörút 23. szám alatti irodájukban.

vorosmarty_szinhaz

A Vörösmarty Színház a 2004-2005-ös felújítás után

A Vörösmarty Színház helyet, teret ad a rendhagyó kezdeményezésnek: az előcsarnokban és az emeleti galérián rendezik a kiállítást, ezen kívül pedig november 7-én egy pódiumbeszélgetéssel is felelevenítik a hajdanvolt eseményeket, amelyen dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója beszélget az egykori újjáépítés résztvevőivel.

„Mindig öröm, ha a színházépítés kifejezést a szó szoros értelmében érthetjük. Ha pedig a közönség, jelen esetben a székesfehérvári publikum az, aki színházát újjáépíti – hatalmas ajándék. 50 évvel ezelőtt, példaértékű társadalmi összefogás eredményeként a nézők adtak teret a színháznak, hogy ismét létezhessen. Az évfordulón tárgyakkal és beszélgetéssel emlékezünk erre a nem mindennapi eseményre. A mozgalmas színházi hétköznapokban pedig azért dolgozunk, hogy valódi tartalommal, élményekkel töltsük meg ezt a teret – a közönség örömére.” – mondta Dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház kreatív igazgatója.

ballogo_piros

A Vörösmarty Színház példaértékű lakossági összefogással történő újjáépítése olyan nagy történet, amely sok kis emberi történetből tevődik össze. Ezért a székesfehérvári Vörösmarty Színház az 50 éves jubileum kapcsán az ünneplés és a tárgyi emlékek gyűjtése mellett szellemi gyűjtést is meghirdet. Egészen 2013. február végéig várják mindazok jelentkezését, akiknek a színház akkori újjáépítésével kapcsolatban anekdotájuk, történetük van. A történeteket minden hónap első szerdáján 15-18 óra között személyesen is átveszik, vagy interjú formájában lejegyzik. A történeteket a színház honlapján a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.
A szervezők szándéka szerint a november 7-i jubileumi ünnep az 50 évvel ezelőtti lakossági összefogásnak állít emléket. Azoknak a fehérváriaknak, akik részt vettek az építésben, téglajegyet vettek, vagy éppen ott voltak a nyitó díszelőadáson. A jubileumi programokkal példát mutathatnak a ma itt élők, bizonyítva, hogy nemcsak történelmi távlatokba nyúló, hanem közeli múltját is őrzi és tiszteli Székesfehérvár.

Szerző: Kádár-Dombi Katalin

süti beállítások módosítása