Crespo Rodrigo: 'Ami mozgat, az a szolgálat'

Crespo Rodrigo, a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója adott interjút arról, hol tart a teátrum, milyen fejlődésen ment keresztül. Lapszemle.

A Magyar Fórum kérdésére, hogyan lehet egy megyei színháznak sokféle igényt kielégítenie, Crespo Rodrigo elmondta, a Jászai Mari Színház esetében a népszínház sokszínűséget jelent, mind műfaji értelemben, mind az alkotókat tekintve. A megye egyetlen színházaként sokféle igényt kell kielégíteniük, de mindez miért ne lehetne modern, korszerű és haladó? "Minden műfajban a minőségre törekszünk és nincsenek mostoha műfajok. Nem gondolkodom olyan kategóriákban, hogy művészi vagy nem művészi egy előadás, sokkal inkább abban, hogy jó vagy rossz" - tette hozzá.
Az igazgató emlékeztetett, a színháznak sikerült a kiemelt művészeti kategóriába kerülni, ami a munkatársak, a fellépő művészek, alkotók áldozatos munkájának köszönhető.

crespo

Crespo Rodrigo arról is szólt, pályázatában vállalta, hogy kiemelten kezeli a gyerek és ifjúsági előadásokat, ennek érdekében egy négylépcsős bérletkonstrukciót alakítottak ki. Külön vannak előadások 3-6 éveseknek, 6-10 éves gyerekeknek, 10-14 éves iskolásoknak, illetve 14-18 éves középiskolásoknak. Egyébként, hazánkban egyedülálló módon a Jászai Mari Színház hét gyerekpremiert tart minden évadban. Négy saját gyerekelőadásuk lesz, amiből egy koprodukcióban készül és három meghívott előadást láthatnak majd a legfiatalabb nézők. Az igazgató rámutatott, mindenképpen nagy segítség az önkormányzati támogatással létrehozott bérletkonstrukció, ugyanakkor érzik azt is, nem tehetik meg, hogy bérletárat emeljenek.
"Talán a nézőszám növekedése is egyre inkább azt mutatja, hogy utat találunk a város és a régió lakóihoz. Ebben az évben még szorosabbra szeretnénk fűzni a kapcsolatot hűséges nézőinkkel, első lépésként szeptember elején színházi nyílt napot tartottunk, de évad közben több kiegészítő rendezvénnyel készülünk számukra" - tájékoztatott a direktor.
"Ami mozgat, az a szolgálat, a művészet, a művészek és a nézők szolgálata. A színház vezetőjeként folyamatosan döntenem kell, ehhez megfontoltság, őszinteség, empátia, határozottság és tisztesség szükségeltetik. Ezt adom, és ezt várom el mindenkitől!" - zárta a beszéltgetést Crespo Rodrigo.

Forrás: Magyar Fórum

süti beállítások módosítása