56 csepp vér - 23.-án a Vörösmarty Színházban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára született az 56 csepp vér című rockmusical: a darab részletei 2012. október 23-án a Vörösmarty Színház színpadán is megelevenednek. A darab ősbemutatóját a Papp László Sportarénában tartották, szövegét és a rendezést Horváth Péter jegyzi.

Hogyan született meg az 56 csepp vér című musical ötlete?
Annak idején Pintér Tamás barátom találta ki, hogy jó lenne egy olyan darabot létrehozni, amely a forradalomról mesél, és sokak számára élvezhető lesz. Pintér Tamás hozott össze Mihály Tamás zeneszerzővel, és el is kezdődött a közös munka. Eredetileg a szolnoki Szigligeti Színházban terveztük a bemutatót, végül a Papp László Sportarénában, a szabadságharc 50. évfordulóján láthatta a produkciót a publikum. Két előadást tartottunk, ami nagyjából 30-40 színházi előadásnak felel meg, azaz több ezren nézték meg az előadást. Rá egy évre elkészült a film is.

56

Miért épp musical lett a darab műfaja?
Arra gondoltunk, hogy olyan módon kellene megfogni a történetet, amely minden korosztály számára élvezhető. A szabadságharc mára már emlék, történelem, de az idősebb korosztály még eleven emlékeket őriz az akkori eseményekről. A fiatalok azonban… Készült akkoriban egy felmérés is, amely nyilvánvalóvá tette, hogy az ifjú generációnak fogalma sincs arról, hogy mi is történt 56-ban. A musical pedig lehetőséget ad arra, hogy olyan zenével játsszuk el a történetet, amely népszerűvé válhat. A történet alapját pedig Shakespeare klasszikusa adja: a Rómeó és Júliát helyeztük át a forradalom idejébe.

horvath_peter

A Vörösmarty Színházban október 23-án a musical részletei elevenednek fel.
Egy ötven-hatvan perces ünnepi műsorral készülünk, amely alapját a darab képezi. A székesfehérvári művészek a musical részleteit adják elő, miközben részleteket is vetítünk a filmből. Nagyon érdekes kísérletnek ígérkezik!

 

forrás: vorosmartyszinhaz.hu

fotók: otvenhatcseppver.hu, wikipedia.org

süti beállítások módosítása