Mozart mellett Verdi és Wagner 2013-ban Salzburgban

Mozart mellett a két évfordulós alkotó, az egyaránt 1813-ban született Verdi és Wagner művei állnak a 2013-as Salzburgi Ünnepi Játékok szerdán meghirdetett programjának középpontjában. A fellépők között van Anna Netrebko, Plácido Domingo, vezényel mások mellett Riccardo Muti és Zubin Mehta.

A nyári fesztivált 2013. július 19-én nyitják meg a tavaly sikerrel bevezetett Ouverture spirituelle-lel és a hagyományos drámai előadással, Hugo von Hofmannstahl Akárki (Jedermann) című darabjával.
Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke és Alexander Pereira intendáns szerdai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a Jedermann új rendezőt és főszereplőket kap: Julian Crouch állítja színpadra a darabot, a címszerepet a híres színészpár, Paula Wessely és Attila Hörbiger unokája, a sokoldalú, drámákban és musicalekben egyaránt elismert Cornelius Obonya alakítja. 
A színházi előadásokért felelős, de operarendezőként is elismert Sven-Eric Bechtolf rendezése váltja Claus Guth verzióját a Cosi fan tuttéban. Az előadáson a Bécsi Filharmonikusok játszanak Franz Welser-Möst vezényletével. 
A nürnbergi mesterdalnokokkal tisztelegnek a Wagner-bicentenárium előtt koprodukcióban a Párizsi Nemzeti Operával. A neves német rendező, Stefan Herheim elképzelései a nagy fesztiválszínház színpadán valósulnak meg. A korai művek közül a Rienzi koncertszerű előadásban látható.

a02_salzburgForrás: images.google.com

Verdi művei közül színre kerül a Nabucco, a Don Carlos, a Falstaff - egyaránt parádés szereposztásban. Utóbbit Zubin Mehta vezényli, a címszerepet Ambrogio Maestri alakítja. A Don Carlos "csillagtriója" Jonas Kaufmann, Anja Harteros és Thomas Hampson. Tebaldo, az apród szerepét a magyar Celeng Mária nyerte el. 
Pereira bejelentése szerint Kurtág György csak 2014-re készül el operájával, amelyet A játszma vége című Samuel Beckett-színmű nyomán komponál. Helyette a világszerte ismert brit zeneszerző, Harrison Birtwistle az Artúr-mondakörből táplálkozó Gawain és a zöld lovag című alkotása lesz egyik kortárs opera. A tavalyi Zimmermann-premier, A katonák teamje - Ingo Metzmacher karmester és Alvis Hermanis rendező - dolgozik a bemutatón, a címszerepet Christopher Maltmanra bízták.
A fesztivál vendége az El Sistema elnevezésű venezuelai zenei nevelési módszer. Bemutatására zenekarok, kórusok érkeznek különböző korosztályokból Mozart városába, összesen 1400 gyereket mozgósít ez a "kis fesztivál". "Hozza el a gyerekét" - biztatja az intendáns a szülőket, mivel az ifjúsági programokat szívügyének tekinti. 
Pereira köszönetet mondott a publikumnak: a 2012-es fesztivál nézőcsúccsal zárták, 278 500-an váltottak jegyet a koncertekre, opera- és prózai előadásokra.

MTI

süti beállítások módosítása