Színdarab látássérülteknek a pécsi színházban

Országosan egyedülálló bemutatónak ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház 2012. november 23-án. 

Speciálisan képzett narrátor és tolmácskészülék segítségével vak és gyengénlátó emberek számára is „láthatóvá” teszik A dzsungel könyve című musicalt. Az előadás kezdete előtt végigsétálhatnak a színpadon és a díszletelemeket végigtapintva el tudják képzelni, milyen a színpadkép.

Az előadás alatt egy tolmácsgép segítségével a nézőtéren ülő látássérültek számára közvetítik a színpad történéseit, mintegy narrálva azt ott zajló eseményeket.

A technikát az a Rosalyn Chalmers dolgozta ki, aki már 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. Jelenleg a londoni Nemzeti akadálymentesíti az előadásokat a látássérülteknek. Úttörő szerepe volt abban, hogy balett és cirkuszi előadások is akadálymentesítésre kerüljenek. 

A kezdeményezés célja, hogy Pécsett is megteremtse az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző produkciókhoz és kiállításokhoz.

A program a 90 decibel projekt kezdeményezése.

e768a132c5b82595a8e43f78b178a5faVörös Zsolt jeltolmács A dzsungel könyve előadásán (Fotó: Körtvélyesi László)

Vörös Zsolt jeltolmács a 90 decibel projektről:

"A színházi tolmácsolás nagyon izgalmas és nagyszerű dolog, jóleső érzés, ha a hallássérült emberek szemében meglátom azt a "köszönetet" ami a munkám eredményezett, sikerült akadálymentessé tennem a kommunikációt a siketek és a hallók között, a hétköznapi tolmácsolás az egy másfajta helyzet. A jeltolmács képzésnél az iskolában oktattak(nak) színházi tolmácsolást is, de ez már elavult módszer - szerintem. Szerencsém volt részt venni egy színházi továbbképzésen, amit a 90 decibel projekt szervezett. Ez egy 3x2 alkalmas tréning volt, Angliából jött két oktató egy hallássérült úr és egy halló tolmács hölgy, akik ott már húsz éve csinálják a színházi tolmácsolást - óriási tapasztalattal. Rettentő sokat tanultunk mindannyian, akik részt vettünk ezen!
Engem már gyermekorom óta vonz a színház varázsa, illetve rengeteget jártam a Szegedi Szabadtéri Játékokra az utóbbi 20 évben. Ezt a varázslatos világot szeretném megosztani a hallássérültekkel, akik kimaradtak eddig ebből a fantasztikus élményből. Persze élvezem is a színpadon állást és az ott végzett munkát, különben nem csinálnám.

Hála Istennek egyre több színház csatlakozik a 90 decibel projekthez és ezzel a lehetőséggel több hallássérültnek adatik meg a szórakozás, kikapcsolódásnak ez a formája a mai rohanó világunkban. Sajnos nagyon kevés színházban volt előtte tolmácsolt előadás, mivel a színházak és a siketek részéről nem volt kifejezett az igény erre, vagy nem volt pénz ennek a finanszírozására. Régebben az ilyen tolmácsolt előadások valamilyen cég támogatásával jöttek létre. Most a 90 decibel projektnek hála előtérbe kerülhetett az előadások tolmácsolása."

3adf8338180a9476fbc4ea78a1038612

Weisz Fanni, 'Pécs Arca' A dzsungel könyvéről:

"Most voltam először akadálymentesített színházi előadáson. Nagyon élveztem. Végre nem nekem kellett kitalálnom miről is szól, hanem pontosan megértettem. Meg tudtam osztani a figyelmem. Tökéletes volt. Köszönöm ezúton is Mindenkinek, aki közreműködött és lehetővé tette, hogy számunkra is teljes értékű előadást láthattunk. Zsolt fantasztikus volt. Még a ritmust is közvetítette. De a rezgéseket is érezhettük a lufik segítségével és persze a szék karfáján is. Megtisztelő volt számunkra, hogy a színészek is egy pár sort jelnyelven közvetítettek. Ami tudjuk, hogy nekik sem volt könnyebb, mint nekünk beszélni."

Forrás: pnsz.hu

süti beállítások módosítása