Megfelelő áron kelhetett el a Játékszín

Titkosítás nem történt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy független értékbecslő vagyonértékelését vette alapul, amikor a Játékszín Nonprofit Kft.-t Németh Kristóf színművésznek és három társának eladta - tudta meg a Magyar Nemzet. Az értékbecslő 2,9 millió forintban állapította meg a Játékszín árát, Némethék 3,1 millióért vették meg a teátrumot. Lapszemle.

A Magyar Nemzet cikkéből:

A Népszava cikksorozata után a 168 Óra is arról tájékoztatta olvasóit: Németh Kristóf és három üzlettársa "fillérekért" privatizálta az október 30-án újra megnyílt Játékszínt. A hetilap - akárcsak a Népszava - szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) azzal, hogy 3,1 millió forintért értékesítette a színházat üzemeltető Játékszín Nonprofit Kft.-t, irreálisan alacsony árat kért. A 168 Óra cikke azt állítja: az MNV Zrt. "tíz évre titkosította" az árbecslést, és beszámol arról a névtelen feljelentésről is, amely "az állami vagyon elherdálása" miatt érkezett a Fővárosi Főügyészséghez.
Mint a Magyar Nemzet megtudta: az MNV Zrt. a döntést előkészítéshez tartozó értékbecslést nem titkosította: az ugyanis a törvény szerint eleve nem nyilvános. Igaz, bizonyos esetekben ez alól lehet felmentést adni, az MNV Zrt. is épp ezt fontolgatta a Játékszín ügyében, ám a feljelentés miatt úgy döntött: ezek az iratok elsősorban a Fővárosi Főügyészséget illetik.

jatekszin"Bár a Népszava és a 168 Óra szerint már a Játékszín neve is megér önmagában 50-100 millió forintot, egy cég, amelyik nem számíthat évente százmilliós állami támogatásra - enélkül pedig a nullszaldót sem érné el -, nevéért valójában semmilyen pénzt nem kaphat az üzleti szférában. Úgy tudjuk, a független értékbecslő 2,9 millió forintban állapította meg a Játékszín Nonprofit Kft. értékét, s mivel 25 millió forintnál kevesebbet ér, ezért nem volt törvényi kötelezettsége az MNV Zrt.-nek megpályáztatni a céget. Tavasz óta pedig bárki tehetett volna vételi ajánlatot a vagyonkezelőnél a fenntartó cégre" - áll a Magyar Nemzet cikkében, melyben arról számol be, a Játékszín - az ingatlan Terézváros tulajdona - bérleti jogát 8,1 millió forintra árazta az értékbecslő, a világítást, hangosítást, színpadtechnikát - amelyet Balázsovitsék főkönyve 1,9 millió forintra taksált - 8,7 millió forintra értékelte fel. Egyéb pénzeszköze, követelése a cégnek: 7,2 millió forint. Az összesen mintegy 24 millió forint vagyonnal bíró Játékszín Nonprofit Kft. kötelezettsége, felmerülő további végelszámolási költsége azonban hozzávetőleg 21 millió forint, így jött ki az az eredmény, hogy 2,9 millió forintot ér a színházat működtető cég. 
A lap szerint Németh Kristófék a cég megvásárlásával nem beárazható kockázatokat is vállaltak: a Játékszínnél még nem volt átfogó adóhatósági vizsgálat. Bizonyítani kell majd azt is, hogy 2012 első fél évében a színház teljesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött támogatói szerződésben vállaltakat, valamint elő kell teremtenie a 300 férőhelyes színház működési költségeit is.

Forrás: Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása