Tartuffe és adventnyitás a pécsi színházban

Az ünnepi várakozás időszakát Tartuffe-bemutatóval, János vitéz kiállítással és karácsonyi bérletajánlattal kezdik Pécsett, advent első hétvégéjén.

  • A Tartuffe-ről:
  • Az álszentség és a hiszékenység megrendítően örökérvényű, komikus párviadala a Pécsi Nemzeti Színház színpadán: Moliére Tartuffe-jét Petri György fordításában, Méhes László rendezésében mutatják be Pécsett 2012. november 30-án. Az új, sikervárományos nagyszínpadi produkciót korhű környezetben, kifinomult eleganciájú kosztümökben, pazar színpadképpel álmodta meg Méhes László, Jászai-díjas rendező és állandó alkotótársai: Horváth Kata jelmez-, és Rózsa István díszlettervező. A Pécsi Nemzeti Színház vezető művészei és ifjú tehetségei lubickolnak a Méhes-féle moliére-i világ jeleneteiben.
"Tartuffe azt képviseli, amit Molière mélyen elítélt a 17. századi francia társadalomban: a mindent eluraló képmutatást. A darab nemcsak a címszereplőről szól, és nem ő az egyedüli főszereplője. Nem véletlen, hogy a bemutató előadáson Molière magára osztotta Orgon szerepét. Tartuffe ugyanis nem jutott volna semmire Orgon aktív közreműködése nélkül. A szerző zsenialitása abban áll, hogy ezt felismerte, és így megalkotta életműve legkülönösebb és legemlékezetesebb szereplőpárosát. A Tartuffe tulajdonképpen erről a két emberről szól, a versenyről, amely a "testvéreket" ellenséggé változtatja; és arról a folyamatról, ahogy visszás kapcsolatuk túlnő rajtuk, és a teljes társadalmi rendet veszélyeztetni látszik.” - mondta el Méhes László.
tartuffetrioOrgon: Lipics Zsolt, Tartuffe: Köles Ferenc, Elmira: Stubendek Katalin (fotó: pnsz.hu)
János vitéz kiállítás nyílik
A Tartuffe bemutató előadása előtt, november 30-án 18.30 órakor  Dr. Aknai Tamás művészettörténész nyitja meg a János vitéz kiállítást, melynek anyaga Fodor Ildikó, a Devi Art Alapítvány elnökének gyűjtéséből és felajánlásából állt össze. A kiállítás, mely a jelenlegi Éltes Mátyás Iskola jogelődje különleges tehetségű diákjainak munkáit tartalmazza, január közepéig látható a Pécsi Nemzeti Színház előcsarnokában. A munkák a 80-as években készültek, Fodor Ildikó rajz szakos pedagógus délutáni napközis foglalkozásainak keretében.
  • Karácsonyi jegy- és bérletvásár
 December 1-jén indul a Pécsi Nemzeti Színház karácsonyi vására, mely könnyen megunható tárgyak hamar elillanó öröme helyett élmény-ajándékozásra invitálja látogatóit. A jegyeket és bérleteket dísztokban kapja mindenki, aki advent időszakában vásárol. Karácsonyra pedig egy igen kedvezményes 4 előadásos bérletet ajánl a színház, mely a Tartuffe, A padlás, a Cseresznyéskert és a Halálos tavasz egy-egy választható időpontú előadásának kombinációját tartalmazza.
Forrás: pnsz.hu

süti beállítások módosítása