Kesselyák kiáll Bátyai Edina mellett

Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője nyilatkozott a Délmagyarországnak Bátyai Edina tervezett leváltásával kapcsolatban.

Előzmény: Mint ahogy arról már beszámoltunk, menesztené Bátyai Edinát, a szegedi szabadtéri igazgatóját a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának többsége, helyére Kelemen Csabát állítanák, a művészeti vezető Sasvári Sándor lenne.

A delmagyar.hu cikkéből:

"Sasvári Sándort nagyra becsülöm, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb rockénekesének tartom, de a művészeti vezetés egészen más típusú munka" - mondta Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője arra hírre, hogy kormánypárti önkormányzati képviselők a kulturális bizottság szerdai ülésén már be is mutatták kiszemelt utódját.

Kesselyák szerint ahhoz, hogy operajátszás fellegvárául is alapított szabadtéri művészeti menedzsmentjében ne legyen operai szakember, egészen biztos, hogy a minisztérium kulturális bizottságának is szava lesz. "Most, amikor a drága műfajnak számító operát amúgy is nehéz eladni, életben tartani, egy ilyen döntés a végső csapást jelentené" - véli a szabadtéri művészeti vezetője.

kesselyakFotó: delmagyar.hu

"Minden színházi szakmai szabállyal szembe megy és nonszensz, hogy egy meghirdetett évadot esetleg megváltoztassanak. Ez a jegyet vásárló közönség megcsúfolása! Ráadásul az adófizetők pénzének pazarlása is, hiszen felelőtlen lett volna úgy műsort hirdetni, hogy nem állnak mögötte legalább részben szerződések, vállalások. Ez pedig perek tucatját vonhatja maga után; a kártérítést ki kell majd fizetnie a fesztiválnak. Miután a szeptemberi sajtótájékoztatón bejelentettem a műsort, egyetlen képviselő sem jelezte, hogy nem ért vele egyet. Miközben ebben a válságos időben az összes hazai fesztivál az életben maradásáért küzd, és nekünk is voltak nehéz éveink, most jól állunk, a következő évadra rengetegen váltanak jegyet, óriási az érdeklődés a produkcióink iránt" - szögezte le Kesselyák, aki szerint ma az egész országban nehéz olyan profi ügyvezetőt találni, mint Bátyai Edina, ezért mindenben kiáll mellette.

"Ugyanakkor, ahol engem nem akarnak tovább, ott nem ragaszkodom a pozíciómhoz, tehát ha Szegeden úgy döntenek, hogy én már nem vagyok nekik elég jó, és mást szeretnének, akkor nem akarok maradni. Nagyon szerettem Szegeden, mert kiváló kapcsolatot alakítottam ki a kollégáimmal. Ha most a szakmánk feje fölött mások úgy döntenek, hogy nem kellek, azt is meg lehetne beszélni európai módon. Amit most csinálnak, az nem profi dolog. A 2013-as munka nagy része már elvégeztetett, már csak a beteljesítése van hátra. Nem ilyenkor és nem így szokás váltani. Az európai demokráciákban elfogadott működési szabályok szerint ilyen nincs; diktatúrában persze van, ahogy a kommunizmusban is volt" - mutatott rá Kesselyák Gergely.

A teljes interjú a delmagyar.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása