Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság Bátyai Edina leváltása ellen

Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság az ellen, hogy szombaton elmozdíthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját.

A Magyar Színházi Társaság közleménye:

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége megdöbbenve értesült arról a szándékról, hogy a szegedi közgyűlés Fidesz frakciója kezdeményezi Bátyay Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatónőjének leváltását. Az ürügyet egy kiállítás szolgáltatja, mely az igazgatónő felügyelete alá tartozó REÖK palotában került megrendezésre.

Megdöbbenésünk oka többforrású. Olyan időszakban kezdeményezik ezt az intézkedést, mikor a 2013-as Játékok előkészületei (műsorterv, alkotók felkérése, szerződtetése, a produkciók tervei és az azokra vonatkozó közbeszerzési eljárások) már csaknem befejeződtek, a jegyeket október óta nagy sikerrel értékesítik. Így arra kell gondolnunk, hogy sem az intézkedést kezdeményezők, sem a jelöltek nem értenek a dolgukhoz, nem látják át ennek a fontos kulturális intézménynek a működési rendjét és a felelősség mértékét, közvetve kárt okoznak ezzel Szeged városának is. Az előterjesztők nem számolnak a felmentésnek az egész fesztiválra ható anyagi és erkölcsi következményeivel. Nem számolnak azzal sem, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok olyan nézőszámokkal rendelkezik az előző évekből, ami ritkaság a magyar kulturális életben. Különösen a jelen recessziós időszakban feltűnőek, tehát figyelmen kívül nem hagyhatóak ezek a sikerek.

Az Alaptörvény Szabadság és felelősség fejezetének X. cikkében az áll, hogy Magyarország biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Eszerint az alkotónak joga van a szabad alkotáshoz, joga van művének kiállításához és a befogadónak a szabad véleményformáláshoz. Sem egy intézményvezető, sem egy városvezető nem korlátozhatja e jog gyakorlását. Egy műalkotás esztétikai és világnézeti megítélése nem lehet oka egy ilyen felelőtlen intézkedésnek.

A Magyar Színházi Társaság elfogadhatatlannak tartja ezt a meggondolatlan lépést, és tiltakozik a szakmaiatlan, teljesítményt és értéket romboló politikai erődemonstráció ellen.

szegedi_szabadteriForrás: images.google.com

Törvénytelen az előterjesztés:

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője a Délmagyarországnak úgy nyilatkozott, törvénytelen a Bátyai Edina ügyvezető menesztésére és Kelemen Csaba kinevezésére vonatkozó közgyűlési előterjesztés, mivel az előadó-művészeti szervezetek vezetői feladatainak ellátására kötelező pályázatot kiírni.

A Zeneművészeti Bizottság szerint is pályázatot kellene kiírni:

"A Zeneművészeti Bizottság elnökeként és tagjainak egyetértésével kérem Botka László polgármester urat és Szeged város képviselőtestületét, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok tervezett vezetőváltásakor az új igazgatót pályázati úton válasszák ki és bízzák meg" - olvasható Devich Jánosnak, a Zeneművészeti Bizottság elnökének állásfoglalásában.
A Zeneművészeti Bizottság az előadóművészeti törvény értelmében az emberi erőforrások miniszterének véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testülete.
Mint a testület elnöke írja, "a sok évtizedes, kiemelt kulturális jelentőségű Szabadtéri Játékok múltjában Pietro Mascagni, Vaszy Viktor, Simándy József, Gregor József vállalt szerepet. Elvárható e nagyszerű művészek szellemiségét a jövőben is megőrizni."

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása