A zöld kilences - Ascher újra a Vígben

A zöld kilences címmel mutatnak be új magyar zenés darabot a Vígszínházban szombaton. A krimi-elemeket sem nélkülöző darabot Ascher Tamás állítja színpadra.

Hamvai Kornél kortárs drámaíró a Vígszínház felkérésére új, budapest tematikájú nagyszínpadi művet írt. Szerzőtársai Varró Dániel költő és Darvas Benedek zeneszerző voltak.
A zöld kilences 1909-ben játszódik Budapesten. A műben megjelennek jellegzetes budapesti helyszínek, és a korabeli Budapest ismert, közismert figurái, szélhámosai. Hamvai Kornél megtörtént eseményeket és létező személyek életrajzait felhasználva írt kalandos, fordulatos budapesti mesét. Városi legendákból szőtt új városi legendát: Hamrák János szélhámos furcsa esetét Szendrői Marianne grófnővel, Abbasz Hilmi egyiptomi alkirállyal és Kiss Béla sorozatgyilkossal. 

zold

Hamvai Kornél a darabról:
"Budapest, 1909.
 A nőmozgalmár grófkisasszony szerelmet és férjet keres. Ezen a szép kis estén három férfival nem volna szabad találkoznia.
 A megrögzött szélhámos kész eladni egy grófkisasszonyt is, ha az útjába kerül. A hotelportásnak fáj a szíve, ezért sorban öli meg az apróhirdetésben kiszemelt hölgyeket. Az egyiptomi alkirályt a parlamenti fogadáson éri a világpolitikai fordulat: azonnal meg kell nősülnie.
 Mesebeli hajsza a zűrzavaros pesti éjszakában. És még a hepienddel sincs vége." 

2

Ascher Tamás a darabról:

Ascher Tamás hosszú idő elteltével dolgozik újra a Vígszínházban, 1986 óta most először rendezi a társulatot. Mint a darab egyik próbáján elmondta, most az vonzotta a Vígszínházba, hogy Hamvai Kornél író, Darvas Benedek zeneszerző és Varró Dániel költő (a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő-vígjátékot is jegyző hármas) újra összeült darabot írni. "A korai Budapest, a korai Vígszínház - ebben van valami egymásra rímelő. Mindenképpen stimmel, hogy ezt a sokszereplős, látványos, zenés-táncos vígjátékot itt játsszuk" - fogalmazott.

3 A darab zenei világa is a 20. század elejének pesti zenei miliőjét idézi meg szellemesen, kellő iróniával. "A zene Darvas Benedek pompás és teátrális munkája, amelyben operarészlettől korabeli táncdalokon keresztül daljáték-típusú érzelmes duettig mindenféle műfajú és ízű zenei betét megtalálható."
Bár mélyen elmerültek az 1909-es Budapest világában, és kizárólag az 1909-es év helyszínei és figurái jelennek meg a színen, "minden nehézség nélkül rá lehet majd ismerni egy csomó mindenre, annyira hasonlítunk önmagunkra, immár egy évszázada" - mutatott rá Ascher Tamás, aki szerint a történet egy hallatlanul szellemes, sakkjátszma-szerűen végiggondolt cselekmény, amelyben minden mindennel összefügg.

4

A címről szólva elmondta, hogy a zöld kilences egy kártyalap, amelyet az Otthon Kávéházban egy nőjogi harcos kisasszony kihúz egy kártyacsomagból, mire elhangzik: aki ezt a lapot kihúzza, annak megváltozik az élete. Hogy a zöld kilences hogyan kerül egyik kézből a másikba, hogyan változtatja meg valóban a sorsokat - ennek kalandjai teszik ki ezt a két és fél órát.

5 "Hallatlanul szeretek zenés darabokkal dolgozni, és végtelenül szórakoztatott a retró, az, hogy semmilyen elkötelezettséget nem éreztem arra, hogy modern színházi nyelven dolgozzam, hanem belemerültem egy régimódi zenés műfajba, amely azonban a cselekmény pergő volta és állandó ironikus fénytörései következtében mégsem áll messze azoktól a munkáktól, amelyeket egyébként más színházban és más stíluseszmék jegyében készítek" - mondta Ascher Tamás.

Forrás: Színház.hu, Vígszínház, MTI

süti beállítások módosítása