Alföldi: "Erős reakciókat válthat ki a színház"

Alföldi Róberttel készített interjút a Magyar Nemzet. Szemléztük.

A Magyar Nemzet cikkéből:
"Nagyon régen beszéltünk. Bár dolgoztunk együtt, az elmúlt másfél-két évben nincs valós kapcsolat közöttünk" - mesélte Alföldi Róbert Vidnyánszky Attilához fűződő kapcsolatáról. A Nemzeti Színház igazgatói pályázatáról elmondta, ha azt gondolná, a meccs előre lejátszott, akkor nem pályázott volna.
A Nemzetit 2008 óta vezető Alföldi ciklusának legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a fiatalok odaszoktak. "Nézőink mintegy harmada a tizennégy-huszonöt évesek közé tartozik. Olyan fiatalok, akik maguktól megveszik a jegyet, és visszajárnak. A pályázat szerint is meg kell szólítanunk ezt a generációt, amellyel szemben egyébként közkeletű előítélet, hogy csak a könnyed, felszínes kultúrát fogyasztja. (...) Nem gondolom, hogy harsányak volnánk: előadásaink mai módon fogalmaznak. Fontosnak tartom, hogy arra törekedjünk, ez a korosztály is megértsen. Ha bárki bármelyik előadást megnézi, láthatja, egyik darabunk sincs primitívvé téve. A fiatalok kedvence éppen a Tragédia, a Bánk bán, a Szent Johanna vagy az Angyalok Amerikában" - mutatott rá a direktor. 

alfoldi_robertFotó: metropol.hu, fotó: Gordon Eszter

Alföldi Róbert a Nemzeti előadásai kapcsán folyó vitákról így szólt: "Minden művészeti alkotás, ami erősen fogalmaz, sértheti az érzékenységet, még ha ez nem is célja. Egy színházi előadás is teremthet olyan helyzetet, hogy szenvedélyes megnyilvánulásokat vált ki. Bárki mondhatja: ez engem bánt, de meg kell fogalmaznia, hogy miért. Nem jó, ha azonnal, indulatból - akár nem látott alkotásokról, előadásokról - mondanak értékítéletet. Ha olyanok vitatkoznak egy előadásról, akik látták azt, akkor én is boldogan vitatkozom, hiszen ezek az előadások vállaltan problematikus témákat dolgoznak fel azért, hogy kezdjünk el azokról beszélgetni."
Alföldi szerint a Nemzeti Színház elmúlt évei egyáltalán nem a botrányokról szóltak. "Ha ez olyan intézmény volna, amelyet néhányan állítanak róla - 'nemzetietlen, hazaáruló, perverz, rétegművészet', nem sorolom a további jelzőket -, akkor nem járnának ide az emberek. Kilencvenszázalékos a nézettségünk, a fizető közönségnek köszönhetően. Vannak előadásaink, amelyekre szinte lehetetlen jegyet kapni, miközben Budapesten és vidéken is a korábbihoz képest kevesebb a színházba járó. Ha itt egyféle stílus, egyféle filozófia, egyféle gondolkodás érvényesülne, akkor ide nem járnának az emberek. Az nem lehet, hogy 120 ezer embernek egyféle ízlése legyen. Megpróbálunk valódi színházat csinálni, valós ügyekről beszélni" - fejtette ki a színház vezetője.
A kérdésre, vajon szükséges-e ilyen súlyos társadalmi felelősséggel felruházni egy színházat, Alföldi Róbert így felelt: "Az valóban filozófiai kérdés, hogy a színháznak tükröt kell-e tartania a valóságnak, vagy sem. Én azt gondolom, hogy igen. Kérdéseket kell föltennie, helyzeteket kell bemutatnia, ez időnként erős reakciókat is kiválthat. Ugyanakkor nem lehet ideologikus, kirekesztő. A színháznak mindenkihez kell szólnia, főleg a Nemzeti Színháznak" - összegzett az igazgató.

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

süti beállítások módosítása