Egy este két Übü-történet a KoMa Bázison

Az insgolstadti Városi Színház és a KOMA a tavalyi évadban Alfred Jarry Übü király és Simon Stephens Übü pere című drámáit mutatták be Németorszában. Decemberben két alkalommal is láthatjuk az előadásokat a Bázison.

Az alkotók ajánlója:

A „Danubia Connection 10” az insgolstadti Városi Színház által kétévente megrendezett különleges kulturális utazás a Duna-menti országokba. A tavalyi évadban a budapesti KOMA Színház látogatott el ennek keretében a németországi színházba. A két társulat Alfred Jarry Übü király és Simon Stephens Übü pere című drámáit mutatták be. Az előadások a mohóság és a túlzott hatalomvágy működési mechanizmusaira világítanak rá.

A „kulturális-expedíció“ veszélyes témákat érintett: a magyarországi jobboldali populista kormányzás radikalizálásáról szóló szorongató hírek hátterét, és egy nemzetközi büntetőtörvényszék által emberi jogokat megsértő személy elítélését.

Ubu_003

Jarry 1896-os színműve egy groteszk, népszínmű-szerű bohócjáték keretein belül mutatja be a mindig visszatérő, vészterhes diktátorok vonásait.  Alfred Jarry Übü papája egy világfi. Szívesen eszik, iszik és szórakozik. De mivel ő maga szánalmasan gyáva, szüksége van segítőtársakra, akik egyengetik a korona és a hatalom felé vezető véres utat. Hamar megtalálja őket egy százados és egy kiskatona személyében, akik azonnal készen állnak a piszkos munkára. A királyt orvul megölik, a trónörököst elűzik és Übü saját magát koronázza meg. Mámoros állapotában lelkiismeretfurdalás nélkül csak a saját képzetét kergeti: a mértéktelen és gátlás nélküli kapzsiságot. Az uralkodás Übü számára olyan játékká fajul, amelyben már semmi és senki nem tud neki parancsolni. A trágár tréfamester álcázatlan gazemberré válik.

Ubu_150

Simon Stephens Übü pere című színműve nem csak egy egyszerű büntetőtörvényszéket kísér figyelemmel, hanem mindenek előtt, egy az emberi jogokat lábbal tipró diktátor feletti megfelelő bíráskodás kérdését veti fel. Az est második felében Simon Stephens a jelenbe hozza Übüt, egy nemzetközi törvényszék kirakatperének közepébe állítja, ahol emberiség elleni bűntett és népirtás bűnével vádolják. Ő viszont nem ismeri be bűnösségét. Saját felfogásában még mindig ő a király, aki ellen egyetlen nemzetközi szervezetnek sincs felhatalmazása, hogy eljárjon. Régi útitársainak és áldozatainak tanúvallomásai tényszerűen alátámasztják a sok ezer rablást és gyilkosságot, amely uralkodása alatt történt. Védelmezői viszont hangot adnak annak, hogy mindezt Übü nem egyedül követte el, a felesége volt az összeesküvés hajtóereje és a kapitánynak részesedés jutott az ő uralkodása alatt. A törvényszék elnökei különbözőképpen szemlélik és interpretálják a felelősség mértékét, a vádat, és a vádlottak motivációját.

Ubu_181

Alfred Jarry: Übü király

és

Simon Stephens: Übü pere

Übü papa - Sebastian Kreutz
Übü mama - Teresa Trauth
Hauptmann Krack - Richard Putzin
Keil - Jaskó Bálint
Király, Ügyvéd - Sascha Römi

Buggerlas, Ügyész - Valcz Péter
Nép, Bíró - Polgár Péter
Laski, Dr. Berg - Peter Greif

Felügyelő - Zrinyi Gál Vince
Jelmez: Pirityi Emese
Dramaturg: Martina Leidig
Rendezőasszisztens: Naszály Katalin
Ügyelő: Eleonore Schilha

Súgó: Susanne Wimmer

Rendező, díszlet: Vince Zrinyi Gál

Előadás: 2012. december 20. és 21. 20 óra

Az előadásokat magyar felirattal játsszák.

Helyszín: Koma Bázis (1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33)

Az előadások között szünet lesz. Körülbelül 22 órakor ér véget a program.

Jegyrendelés online (Füge Produkció)
Jegyrendelés e-mailben: jegy@fugeprodukcio.hu
Jegyrendelés telefonon: +36-70/469 76 39 (Hétfőtől péntekig: 10:00-18:00)

süti beállítások módosítása