Újra színpadon az Elisabeth

Új szereposztásban, felújított változatban mutatta be december 7-én a Budapesti Operettszínház Michael Kunze és Lévay Szilveszter Elisabeth című musicaljét. A bemutatón a címszerepben Vágó Bernadett mutatkozott be. Az előadás összesen 15 alkalommal látható.

A Budapesti Operettszínházban eddig több, mint 500 alkalommal tekinthette meg a közönség az Elisabethet, ám az elmúlt három esztendőben nem szerepelt műsoron a produkció, 2012. december 7-én a világhírű, Grammy-díjas zeneszerző, Lévay Szilveszter és Michael Kunze sikerműve, KERO® rendezésében közkívánatra újra színpadra került! A musical népszerűségét az is bizonyítja, hogy az idei előadásokra már alig kapni jegyet. December 31-én pedig egy igen különleges Elisabeth előadás várja a nézőket az Operettben, ahol a darab után vacsora, extra szórakoztató műsor és színpadi retródiszkó is gondoskodik a szilveszteri hangulatról!

Az december 7-i felújított darabban Vágó Berbadett mutatkozott be Elisabethként. A Halált a Rudolfból 'előléptetett' Dolhai Attila játszotta. Lucheniként  Kerényi Miklós Mátét láthatták a nézők. Kállay Borit, általa rég vágyott szerepben, Zsófiaként üdvözölhette a közönség. Az első felújított Elisabeth előadáson a Budapesti Operettszínház Musical Együttesét Balassa Krisztián, az Aranypálca Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenyen III. helyezettje dirigálta.

elisabeth2

Kerényi Miklós Gábor - KERO® büszke a magyarországi produkcióra; szerinte a siker annak köszönhető, hogy érdekes, izgalmas történetről van szó, Michael Kunze az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti vissza a nézőt. A direktor szerint még különlegesebbé teszi a művet, hogy egy világhírű honfitársunk, a szabadkai Lévay Szilveszter írt hozzá zenét. Ráadásul a musical a női emancipációról is szól. Külön aktualitást adott a műnek a direktor szerint, hogy egy évvel a premier után hunyt el Diana hercegnő, akinek élete sok mindenben hasonlított Sissiére. A rendező elmondta, minden darabba, amivel foglalkozik, elfogultan szerelmes lesz."Az Elisabeth-ben rengeteg van, ezért érint meg sok embert. Örülök, hogy 1996-ban nem tévedtem, s egy igazi kult-előadás született. A musical Elisabeth legendájának századfordulós fontosságáról szól. A szerzők leszámoltak a könnyes leányregények Sissi-képével, valamint a boldog Ferenc József-i békeidők nosztalgiájával. Egy szinte teljesen mai, az önmegvalósításért, az értelmes létezésért elementáris harcot folytató, rendkívül érzékeny és tehetséges nő kálváriája elevenedik meg a színpadon, amint a Habsburg-birodalom szétszakadásának apokaliptikus viharában a következő század legsötétebb erőinek szárnypróbálgatása idején, hittel és erővel védi emberi értékeit. A magyarországi ősbemutató óta sok minden történt. Háborúk, forradalmak, zavargások, nemzetközi és nemzeti feszültségek követték egymást. Terrortámadás érte New Yorkot, különböző merényletek áldozata lett rengeteg ember. A szabadság iránti vágyunk azonban nem csitult. Csak reménykedhetünk tovább: a történelem vihara nem fogja bedarálni a teremtés érzékeny, kiszolgáltatott, de nagyon-nagyon szerethető földi csodáját: az önmegvalósításra törekvő embert…" - mondja KERO®.

elisabeth3

A 2012-es felújítás érdekessége, hogy ismét látható a címszerepben az Elisabeth-tel 1996-ban bemutatkozó, a zenés színpadon akkor még ismeretlen Janza Kata, aki alakításának köszönhetően 1997-ben megkapta a legjobb musical-énekesnőnek járó eMeRTon-díjat. A színésznő - ahogy meséli - mindent megtudott az általa alakított figuráról: az összes könyvet elolvasta, járt a fontos történelmi helyeken, s néha megpróbált kicsit Elisabeth agyával gondolkodni, aki szerinte egy korát megelőző nő volt, aki még az udvarban sem tűrte, hogy mások döntsenek helyette. "Nem tudom, lesz-e még ilyen szerep az életemben, amibe ennyire belemélyedek…" - nyilatkozta a színésznő.

Janza Kata és Vágó Bernadett mellett később, a jelenleg A Szépség és a Szörnyeteggel Bécsben turnézó Füredi Nikolett is Elisabeth lesz. Elisabeth gyilkosaként Kerényi Miklós Máté, Mészáros Árpád Zsolt és Földes Tamás is látható. A Halált pedig Dolhai Attila és a korábban a szerepben már bemutatkozó Homonnay Zsolt alakítja. Ferencz Józsefet ugyancsak egy 'korábbi Rudolf', Szomor György és Bálint Ádám, Zsófia főhercegnőt Nádasi Veronika mellett Kállay Bori játssza, aki régóta vágyott erre a szerepre. 

Forrás: Színház.hu, operett.hu

süti beállítások módosítása