Eötvös Péter a fókuszban Los Angelesben

Eötvös Péter az Angyalok Amerikában című operája mellett egy világpremier, a zeneszerző DoReMi című második hegedűversenye is elhangzik Los Angelesben, ahol Focus on Eötvös címmel rendeznek önálló programot a zeneszerző munkásságáról szombattól január 20-ig a Los Angeles-i Filharmonikusok Walt Disney Koncerttermében.

"A versenyművet az Oszakában született, évek óta Los Angelesben élő kiváló hegedűművész, Midori mutatja be. A DoReMit a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Gewandhaus Leipzig és a BBC Proms rendelte meg Midori számára - mondta el a zeneszerző az MTI-nek. - A Los Angeles-i Filharmonikusoknál ez már a negyedik alkalom, hogy komponistaként önálló programot szerveznek nekem: 1999-ben, 2007-ben, 2010-ben és most 2013-ban egy-egy portréfesztivállal." 

eotvos A 2013-as a Focus on Eötvös világpremierje után áprilisban a lipcsei Gewandhaus Zenekarral és Kent Nagano vezényletével játssza Midori a hegedűversenyt. Augusztusban a Londoni Filharmonikusokkal és Esa-Pekka Salonen irányításával, 2014-ben pedig a New York-i Filharmonikusokkal és Alan Gilberttel mutatja be a darabot. Jövőre Kölnben, Utrechtben és Párizsban a szerző vezényletével adja elő Midori a művet. 
Az Angyalok Amerikában félig szcenírozott előadása is a Walt Disney Koncertteremben kerül színre. Az előadás ebben a formában, David Gately rendezésében már elhangzott a londoni Barbicanben a BBC Zenekarával egy londoni Eötvös Fesztivál alkalmából, sztárénekesekkel. 
"Gyönyörű előadás" - jegyezte meg a zeneszerző. - A produkciót Pablo Heras Casado fiatal spanyol dirigens vezényli, aki a 2007-es karmester kurzusomon tűnt fel a luzerni fesztiválon, ahol Stockhausen Gruppenjét dirigálta. Azóta meredeken ível felfelé a karrierje, az egész világon a legkeresettebb karmesterek közé tartozik."
Az Angyalok Amerikában című opera színpadi előadásai korábban az Egyesül Államokban Bostonban és Fort Worth-ben voltak.
"Szombaton a Schiller: energische Schönheit című kompozícióm amerikai bemutatójára kerül sor, az előadás egyik társrendezője a Santa Monica-i Jacaranda Fesztivál. Az esten elhangzik még a Korrespondenz című vonósnégyesem is a Calder Kvartett előadásában, amely ezt a művet rendszeresen a programján tartja" - fűzte hozzá Eötvös Péter.

süti beállítások módosítása