Vidnyánszky kéri: Mephisto már ne készüljön a Nemzetiben

Február végéig a Nemzeti Színház összes művészével találkozik a leendő igazgató, Vidnyánszky Attila, aki a Népszava online kiadásában olvasható interjúban arról is beszélt, hogy Debrecenből több színészt is elhív a Nemzetibe, háromnak már szólt is. Azt is kérte, hogy az évad végére tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg.

Vidnyánszky azért kéri, hogy a májusban bemutatni tervezett Mephisto már ne készüljön el, mert több szereplő jelezte: nem szeretne maradni a Nemzetiben, így viszont nem lehet majd kijátszani az előadást. "Mielőtt még rám támadnak emiatt, jelzem: efféle racionális okokból hagyott el annak idején két bemutatót Jordán Tamás, hogy megkönnyítse az átmenetet Alföldinek" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.
Arról szólva, hogy Ascher Tamást, Székely Gábort és Zsámbéki Gábort is felkérte rendezni a Nemzetibe, de nem vállalták a munkát, elmondta: nem egyértelmű elutasításról volt szó, hanem egyfajta óvatosságról, amit tiszteletben tart, nem zárta le a történetet.
Vidnyánszky Attila úgy vélte: Alföldi Róbert Nemzetije liberális gondolatok köré épülő színház, emellett történik a közönség részéről a politikai demonstráció, amelynek elsősorban nem az előadások minőségéhez van köze.
vidnyanszky

A leendő igazgató - sorra nézve azokat az előadásokat, amelyeket még nem látott - úgy találja: mint minden színházban, a Nemzetiben is vannak jobb és rosszabb előadások, de úgy érzi, hogy ezek arányában nem történt olyan jelentős változás, mint amit a kritika hirdet. Beszélt arról is: azzal is el kell majd számolni, hogy a szakma a jelenlegi társulat egy sor tagjával elhitette, hogy kimagasló tehetség. De ha esetleg kikerülnek a Nemzetiből, a szakma be fogja őket árazni - tette hozzá.
A kultúráért felelős államtitkár korábban egy interjúban említést tett arról, hogy a Pesti Magyar Színházat esetleg összevonnák a Nemzetivel. "Egy önálló, nemzeti státusú ifjúsági színháznak látom a létjogosultságát, nem tudom, hogy egészséges dolog lenne-e összekapcsolni a Nemzetivel" - fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban Vidnyánszky Attila.
Közölte: annak a felvetésnek semmi realitása nincsen, hogy ő lenne Ascher Tamásnak, a Színművészeti Egyetem hamarosan leköszönő rektorának utódja. Arról, hogy megtartja-e a kaposvári egyetem színházi intézetének vezetését, elmondta: két hasonló típusú egyetemi képzést pazarlás fenntartani. Ha a kaposvári képzés átalakul úgy, hogy komplex osztályok jönnek létre, ahol együtt tanul díszlettervező, dramaturg és színész, akkor annak van értelme, szerepe azonban még kérdéses ebben.
A Magyar Teátrumi Társaság elnökségéről Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott: tavasszal tartanak tisztújító közgyűlést, úgy gondolja, lesznek változások a személyével kapcsolatban.

Forrás: MTI

A Revizor  cikkében Csáki Judit arra hívta fel a figyelmet, Vidnyánszky Attila helyett Eperjes Károly kereste meg Ascher Tamást, Székely Gábort és Zsámbéki Gábort, az írás szerint az említett rendezők végleges és nemleges választ adtak a Nemzeti Színház leendő vezetőitől érkező felkérésre.

süti beállítások módosítása