A sepsiszentgyörgyi Bánk bán a Katonába érkezik

Februárban újabb különleges színházi estére várják a nézőket a Katona József Színházban: 21-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Bánk bán című előadásával vendégszerepel a nagyszínpadon.

Az előadás fő jellegzetessége, hogy mai – nem pedig valami történelmi mítosz, múltunkkal kapcsolatos rögeszme visszakérődzése. Bocsárdi László nem nemzeti drámát rendezett, hanem nemzeti tragédiát – ahogy az ma kinéz. Az általános emberi tragédia komponense. Katona József művéből elővezette azokat az értékeket, amelyek nemcsak a magyarok, de bárki számára fontosak. És amiért a minden ízében klasszikus mű egy az egyben mai. Amiért sikerrel játszották ezt a darabot Vietnamban is; és fordítva, a magyarokkal kapcsolatos rögeszmék útján haladva megbukott vele a nagy Max Reinhardt is. Erről ennyit… - Erdélyiriport

Bocsárdi László, az előadás rendezője nyilatkozta a produkcióról: “Mindenkor nagy kihívás és kényes feladat a magyar színházak számára Katona József klasszikusának színrevitele. Mi tavaly éreztük úgy, hogy beérett a társulat ennek a műnek az újrafelfedezéséhez, és azzal a merész elhatározással vágtunk bele a munkába, hogy egy valóban kortárs, a mai kor szellemében fogant előadást fogunk létrehozni.”

bank ban

Fotó: tamasitheatre.ro

"Ahogy egy rendező előtt folyamatosan ott lebeg a Hamlettel való megbirkózás vágya, ugyanúgy egy önmagát kortársnak remélő magyar társulat előtt is ott húzódik a Bánk bánnal való találkozás félelme, reménye és kényszere is" – vallja Bocsárdi László. "Megmérettetésről van szó, az a kérdés, készen állunk-e arra, hogy emberileg, szakmailag meggyónjuk a hazáról, magyarságunkról, emberségünkről szóló állásfoglalásunkat – hogy állunk ezekkel, tudunk-e egy előadás erejéig, a színház mai lehetőségeire támaszkodva, olyan sűrűségű levegőt teremteni a teremben, hogy az ott levő két-háromszáz ember világosan megértse a Bánk bán-i kérdést, és késztetést érezzen arra, hogy megválaszolja: mit jelent Sepsiszentgyörgyön magyarnak tudni magunkat?" - vetette fel a rendező és társulata.

bank

Az előadásra jegyek már megvásárolhatók a Katona József Színház weboldalán kedvezménnyel és a Közönségszolgálati Irodában.

süti beállítások módosítása