Művészeti egyetemek rektoraival egyeztetett Balog Zoltán

A Művészeti Egyetemek Rektori Széke (MERSZ) tagjaival egyeztetett finanszírozási és fejlesztési kérdésekről az emberi erőforrások minisztere hétfőn.

Balog Zoltán sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta, hogy a 62 év feletti mestertanárok ügye is napirenden van, és ezzel kapcsolatban a következő kormányülésen döntések születnek. Hozzátette: a héten valószínűleg összehívják a felsőoktatási kerekasztalt, amelynek tagjai jelenleg munkacsoportokban folytatják a munkát.
A miniszter kiemelte: az iparművészeti, a képzőművészeti, a színház- és filmművészeti, a táncművészeti és a zeneművészeti képzés nemcsak oktatási kérdés, hanem fontos kulturális tevékenység is, a növendékek kiállításaitól a koncertezésig vagy színi-, illetve táncelőadásokig. "A sajátosságok eltérőek: nem azonos életkorban kezdődik például a nevelés, a képzés viszont mindegyikben elit, más egyetemekhez képest kis csoportokban folyik és nem lehet a tömegképzés felől megközelíteni" - fejtette ki.
"Abban állapodtunk meg, hogy még a héten leteszik azokat az igényeiket számokban, amelyek részben a folyó fizetési gondjaik megoldásához, részben a fejlesztéseik segítéséhez szükségesek. Remélem, a héten konzultálhatok ezekről a kérdésekről a miniszterelnökkel, és rövidesen konkrét ígéretet tudok adni. Megegyeztünk abban, hogy közép- és hosszú távra is átgondoljuk, miként tudjuk a szabályozásban figyelembe venni azokat a sajátos képzési formákat, amelyek ezt az öt intézményt jellemzik. Mindezt úgy, hogy a magas színvonalat megtartsák, sőt növeljék, és megmutatkozzanak nemzetközi színtéren is" - mondta Balog Zoltán.
Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett arra, hogy a múlt héten egy "gyorsító pályán" a Magyar Képzőművészeti Egyetem a miniszterelnökhöz fordult a 300 millió forintos zárolása feloldását kérve. Balog Zoltán megjegyezte: ettől az egyetemtől is várják számokban megfogalmazva azokat az elképzeléseket, amelyek a gondjaik és a jövőjük megoldására vonatkoznak.

Mint elhangzott, ahogy a többiek igényeit, ezt is beillesztik a programba, amely a művészeti felsőoktatási intézmények, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola megsegítését szolgálja.

A művészeti egyetemek rektorai január közepén közös nyilatkozatban kérték intézményeik költségvetésének 2012-es szintjének visszaállítását Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. Felhívták a kormány figyelmét arra, hogy a legutóbbi költségvetési elvonások lehetetlen helyzetbe hozták a művészeti felsőoktatást, és jelentősen visszavetik a képzés színvonalát.
A MERSZ tagjai nehezményezték, hogy sem a felsőoktatást érintő költségvetési tételekről, sem pedig az intézmények működtetését és az oktatást alapvetően befolyásoló foglalkoztatási kérdésekben nem volt egyeztetés, és tájékoztatás. Hangsúlyozták, hogy az intézmények egy részének legfeljebb a tavasz kezdetéig van elegendő forrása a közüzemi számlák kifizetésére, és számításaik szerint a művészeti felsőoktatásban a finanszírozási ellátottság az elvonások hatására jelenleg a szakközépiskolák szintjét sem éri el.
"A szakmai és az öregségi nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának új feltételei mind a működtetés, mind az oktatás terén kritikus helyzetet idézhetnek elő, ezért azok újragondolását is kezdeményezi a MERSZ" - fogalmaztak január közepén a rektorok.

Forrás: MTI

leadfotó: 168ora.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

süti beállítások módosítása