Farsangi jelmeztárlat a Színészmúzeumban

Farsangi jelmeztárlattal várja az érdeklődőket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI); a kiállítás megnyitóját pénteken tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a jelmez- és kelléktár is bemutatkozik.

oszmi

Nagyon színes, farsangi életérzést közvetítő ruhákat állítanak ki, álarcos jelmezek, színházi mélyzöld, bordó öltözetek adják a kiállítás anyagát. Balla Ildikó jelmeztervező színházi munkáiból válogatnak: az egykori Új Színház előadásaiban szereplő ruhákat, köztük Pokorny Lia, Eperjes Károly és Bubik István jelmezeit is bemutatják tárlaton. A jelmezes babákon teljes öltözetek láthatóak kellékekkel - fejdísszel, tollakkal, farsangi cipőkkel - mondta el Turnai Tímea, az OMSZI főmuzeulógusa az MTI-nek.

Szólt arról, hogy a 20-25 öltözetet felvonultató tárlat látogatói láthatják a jelmeztervező Bubik István számára alkotott jelmezeit, a ruhákat abból az alkalomból mutatják be, hogy a színész 55 éves lenne az idén. A színházi szakmában több helyen is megemlékeznek a művészről, úgy gondolták, hogy a Bubik-emlékévet ezzel a kiállítással is megerősítik - tette hozzá. Elmondta: a tárlat anyagához több teátrumtól, köztük a Pesti Magyar Színháztól, a Nemzeti Színháztól, a debreceni Csokonai Színháztól és a Soproni Petőfi Színháztól is kértek jelmezeket.
jelmez"A Farsangi Jelmeztárlat - Válogatás Balla Ildikó és jelmeztárunk színházi öltözeteiből címmel megrendezett kiállítás megnyitóját február 8-án 15 órakor tartják, a tárlat március 17-ig látogatható. A kamara-kiállításhoz kapcsolódva bemutatkozik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmez- és kelléktára is: olyan színházi jelmezeket vesznek elő, amelyekből több példánnyal is rendelkeznek, az előadásokban a balettkar, vagy a kórus viselte ezeket. Így lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók a ruhákat fel is próbálják" - mondta Turnai Tímea, hozzáfűzve, hogy a legkisebb kortól, az óvodás csoportoktól kezdve bárki részt vehet a programon, amely bejelentkezéssel látogatható. A tárlatvezetésre és jelmezpróbára az érdeklődőket február 11-től március 14-ig 10 és 16 óra között várják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol délelőttönként kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Az OSZMI Jeles napok a Bajor Gizi Színészmúzeumban elnevezésű sorozata keretében, az évkör nevezetes napjait, ünnepi pillanatait elevenítik föl dramatikus népszokások bemutatásával, zenével, játékkal, kézműves programokkal. A Farsangi jeles nap című rendezvényen február 10-én, vasárnap 15 és 18 óra között várják a látogatókat jelmezes beöltözéssel és rendhagyó tárlatvezetéssel, zenével, mesével, busómaszk és öltöztetős-baba készítéssel.  

süti beállítások módosítása