Szellemfi - művészeti hálózat alakult "a minőségi előadásokért"

Kárpát-medencére kiterjedő művészeti hálózat alakult Szellemfi elnevezéssel, hogy szakmai és művészi alapon egybegyűjtse a budapesti, vidéki és határon túli területek alkotóit, színházait, produkciós műhelyeit és befogadóhelyeit - jelentették be pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón.

Alternatívát kívánnak mutatni

A független színházcsinálók kezdeményezésére létrejött hálózat egyik legfontosabb célja, hogy mintaprojekteken keresztül olyan alternatívákat mutasson, amelyeknek segítségével színvonalas produkciók hozhatók létre nemcsak a fővárosban, hanem vidéki városokban és a határon túli településeken is - hangzott el a tájékoztatón.
Várszegi Tibor, a jászberényi Malom Film-Színház művészeti vezetője elmondta, hogy nemrégiben készült egy felmérés, amely arról számolt be, hogy a vidéki emberek szabadidejük 90 százalékát otthon töltik el, a falunapokon vagy a nyári fesztiválokon kívül vidéken nincsenek közösségteremtő műhelyek és rendezvények.
"Azt szeretnénk, hogy minőség és értékrend alapján a vidéki helyszínekre is eljussanak azok a színvonalas előadások, amelyek a fővárosban evidenciának számítanak. De ezt a vidéknek magának kell megoldania, helyben kell megszületnie az igénynek, mert így lesz csak közösségteremtő ereje" - hangsúlyozta.
Egy március végére elkészülő mintaprojekt-tervben olyan példákat foglalnak össze, amelyek segítik az adott helyszíneket abban, hogy a minőséget próbálják érvényesíteni. Összeállítanak egy reprezentatív listát is, ebben összehasonlítják a vidéki városok azon közintézményeit, ahol színházi előadásokat tartanak vagy amelyek színházként határozzák meg magukat, valamint összehasonlítják a vidéki helyszínek utolsó félévi műsorpolitikáját is.
"A hálózat közvetítő alrendszer, kvázi produkciós iroda, amelyben egymást segíthetik a partnerek például egy közös produkció létrehozásában, de akár a drámapedagógiai oktatásban vagy a kulturális képzésben is megoszthatják tapasztalataikat" - hangoztatta a művészeti vezető. Létrehoznak egy adattárat, amelynek informális adatai nyilvánosak, így értesülhetnek a művészeti műhelyek egymás produkcióiról.
Nagy József koreográfus, táncművész és rendező, aki a projektben a Délvidéket, Szabadkát és Szegedet képviseli, Franciaországban 25 évvel ezelőtt alapította meg a Jel Színházat, és mintegy 30 darabot készített. A táncművész egyik célja a projekttel az, hogy magyar szereposztással felújítson egyes darabokat. Wojczek hétszereplős előadását például Gyöngyössolymoson is be fogják mutatni.
Eddig mintegy 18 alkotóműhely csatlakozott a projekthez, köztük például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a gyöngyöstarjáni Fészer Színház, a Mediawave és a balmazújvárosi Művelődési Központ is.
A hálózat nem egyesület vagy szövetség, nem kell tagdíjat fizetni. A projekt mindenki számára nyitott, aki megfelel a minőségi elvárásoknak. Az érdeklődők márciustól csatlakozhatnak a kezdeményezéshez a Szellemfi Facebook-oldalán.

szellemfi

Hét mondat a hely teremtő erejéről
Egy hely központot létrehozó ereje: teremtő erő. Ez a Kanizsa nevű hely csak annyira központ, amennyire központ lehet egy kunhalom a végtelennek tűnő rónaságon. S a másik, a harmadik vagy a többi.
Csakhogy ez a hely mégis egyetlen, mert úgy hiszem, hogy az első, ahol a művészeti korszak vége felé közeledve valóban működésre foghatók a teremtő erők még azokkal a jelenségekkel is, amelyeket ma még mindig kénytelenek vagyunk a művészet szóval összefoglalni.
Elérkezett az idő, sürget, járatlan úton elől kell járnunk, nem várhatunk a gyerekeinkre. Megadatott. S, hogy megőrizhessük, ami megadatott, nem tehetünk mást, mint a Teremtésbe történő csendes és éber beleilleszkedéssel, valamint az arról szóló híradással teremtő erővé válni magunknak is.”
Várszegi Tibor

süti beállítások módosítása