Új kulturális útvonalak részese lehet Magyarország

Magyarország csatlakozik az Európa Tanács 2010-ben létrehozott, a kulturális útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodásához - közölte pénteken Budapesten a kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit a Sok központú Közép-Európa: kulturális kapcsolatok Közép-Európában című nemzetközi konferencia vitaindító előadásán elmondta, hogy a lépéssel erősíteni akarják a közös európai identitást és a kulturális kapcsolatokat a régióban.
A regionális együttműködési formák ismertetése és méltatása mellett előadásában beszélt az ET 1987-ben indított kulturális útvonalak kezdeményezéséről is. Jelenleg 17 országnak összesen 24 hivatalosan regisztrált kulturális útvonala van, Magyarország a kibővített részleges megállapodáshoz való csatlakozása révén pedig új kulturális útvonalakra pályázhat, ami elősegítheti a Kárpát-medence magyar vonatkozású kulturális örökségének bemutatását, növelve a turizmus adta gazdaságfejlesztési lehetőségeket is.

hammersteinjuditHammerstein Judit az MTI-nek elmondta, hogy a kormány csütörtöki határozata alapján a Külügyminisztérium értesíti az Európa Tanács főtitkárát Magyarországnak a programban történő részvételéről; a csatlakozásra várhatóan március elején kerül sor.
A kibővített részleges megállapodáshoz kapcsolódó hazai feladatok ellátását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az érintett tárcák, illetve háttérintézmények biztosítják.
Az ET Kulturális útvonalak minősítést pályázat útján lehet elnyerni legalább három, de akár több ország együttműködésében; a részt vevő felek jogi személyiséggel rendelkező intézmények, civil szervezetek lehetnek.
A csatlakozás mintegy 1,5 millió forint összegű éves tagdíjjal járó folyamatos, évenkénti kötelezettséget von maga után - közölte a helyettes államtitkár.

süti beállítások módosítása