Művészek kampányolnak az élethez való jogért

Neves művészek is csatlakoztak aláírásukkal az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik.

Az aláírásgyűjtéshez csatlakozott Pitti Katalin operaénekes; Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház vezetője; Hegedűs Endre zongoraművész; valamint Szikora Róbert zenész.
A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön - mondta el a Magyar Állami Operaházban tartott hétfői sajtótájékoztatón Frivaldszky Edit, aki az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület nevében támogatja a kezdeményezést.

egykozulunkPitti Katalin operaénekes arról szólt, hogy "a mag a jövendő élet és annak minden rejtelme, érdekessége, küzdelme és öröme - végtelen lehetőségekkel". A nagycsaládból származó Oberfrank Pál arról beszélt, hogy "nagy boldogság és nagy felelősség a gyermekvállalás. Életünk egyik legnagyobb csodája, hogy életet adhatunk. Illő komolysággal és tisztelettel fogadjuk ezt a teremtő erőt, éljünk és ne visszaéljünk vele!"

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója rámutatott, hogy a ház közvetett módon ugyanezt a célt szolgálja, részben a gyermekbarát munkahely megteremtésével, részben azzal, hogy a babazászlót kitűzik a művészbejáróra, ha újszülött érkezik valamelyik operaházi munkatárs családjába. Kiemelte: az Útravaló című általuk készített CD-t idén minden újszülött megkapja, az anyák napja előtti szombaton délelőtt pedig 300, gyermeket váró párt látnak vendégül előadásukon, a terhességet igazoló könyvvel lehet ingyenes jegyet igényelni.
Szikora Róbert zenész is hangsúlyozta, hogy védeni kell a magzati életet. Hegedűs Endre zongoraművész elmondta: nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol szintén több százezren álltak ki azért, hogy legyen elfogadott, az élet a fogantatással kezdődik.
A kezdeményezéssel élve egymillió európai polgár aláírásával közvetlenül felkérheti az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kutatásokat, amelyekben megfogant életeket pusztítanak el.

Az interneten keresztül (www.egykozulunk. hu) bárki aláírhatja a formanyomtatványt, de kérésre postán is elküldik az Európai Bizottság által jóváhagyott papírt.

süti beállítások módosítása