Edita Gruberováé az idei Karajan-díj

Az anyai ágon magyar származású koloratúr szopránnak, Edita Gruberovának ítélték oda az idei Herbert von Karajan-díjat - jelentették be csütörtökön Baden-Badenben.

Andreas Mölich-Zebhauser, a baden-badeni Festspielhaus intendánsa elmondta: nem véletlenül nevezik a belcanto királynőjének Gruberovát, hangja, koloratúrái 66 éves korában is könnyedek. Hosszú pályafutásának titka, hogy rendkívül gondosan készül fellépéseire, ez a szakmai-emberi mentalitás példamutató lehet minden fiatal énekes számára. 
Edita Gruberova csütörtökön este a madridi operaházban (Teatro Real) Donizetti Roberto Devereux-jének Elisabettáját énekli. Az énekesnő januárban több bécsi koncerttel ünnepelte színpadra lépésének 45. évfordulóját. A Musikvereinsaalban kétszer is énekelte új szerepét Az idegen nő (La Straniera) című Bellini-operában. Ezzel a produkcióval ősszel a budapesti közönség is megismerkedhet a Művészetek Palotájában.

gruberova

"Én még ugyanaz a lány vagyok, mint aki 1968-ban A sevillai borbély Rosinájaként először lépett színpadra Pozsonyban" - mondta a szoprán. 

Gruberova édesanyja magyar, édesapja felvidéki német családból származik. Az énekesnő Csehszlovákia szovjet megszállásakor úgy látta, pályájának kiteljesedése nem képzelhető el sem Pozsonyban, sem Prágában. "Nem vágytam nemzetközi karrierre, csak dolgozni akartam és a szerencse is mellém szegődött" - hangsúlyozta. 1970-ben A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált a Bécsi Állami Operaházban.
A Herbert von Karajan-díjat 2003-ban alapította a németországi Festspielhaus Baden-Baden, ekkor Anne-Sophie Mutter hegedűművészt tüntették ki. Azóta megkapta már az elismerést a zongorista Alfred Brendel (2008), a karmesterek közül Valerij Gergiev (2006), Daniel Barenboim (2010) és Helmuth Rilling (2011). Tavaly Cecilia Bartolinak ítélték a díjat.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása