"Jól indult az esztendő" - Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas

Nemcsak saját munkássága, hanem az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára felkerült táncházmódszer elismerésének is érzi Kossuth-díját Zsuráfszky Zoltán táncos, koreográfus. 

Kitüntetést kapott többek között Rudolf Péter, Gera Zoltán, Karinthy Márton, Mécs Károly, Pap Vera, Oszter Sándor, Schubert Éva is. A folytatást itt találja.

Zsuráfszky Zoltánt kimagasló művészi munkájáért, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs gyűjtése, megőrzése és közkinccsé tétele érdekében végzett munkájáért tüntették ki. A Honvéd Táncszínház vezetője pénteken vehette át az elismerést Budapesten.
A művész az MTI-nek arról is beszélt, hogy számára jól indult az esztendő, rengeteg olyan munka van, amelyek nagyon viszik az együttest. "Elkészültünk Folklór-kalendáriumunk második részével, bemutattuk a Téli táncot, amely a szürettől a farsang végéig tartó időszakot öleli fel. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra felújítjuk az első részt, a Táncoló tavaszt, amit nyár végén eljátszunk a Keszthelyi Táncpanorámán is. Fantasztikus évem, évünk lesz" - hangsúlyozta Zsuráfszky Zoltán.

zsura Hozzátette: a 30 éves rockopera, az István, a király nemcsak Szegeden és a Papp László Arénában elevenedik meg, hanem a határon túl is. Ezekre az előadásokra Zsuráfszky Zoltánt kérte fel a produkció rendezőnek és koreográfusnak, a Honvéd Táncszínházat pedig - ahogy az ősbemutatón három évtizede és a csíksomlyói változatban 25 éve - közreműködőnek. "Az eredeti, népoperai stílusban visszük színre a darabot" - jegyezte meg.
Fontos feladatuknak tartja, hogy augusztusban megjelenjenek Kassán, Európa egyik idei kulturális fővárosában. "Az öt évvel ezelőtt Szegedre, a Szabadtéri Játékokra készült Benyovszkyval vendégszerepelünk. A librettót Szarka Tamás ötletéből a feleségem, Vincze Zsuzsa írta. Az 1700-as évek közepén Verbón született Benyovszky Móric korunkat megelőzően igazi világpolgár, izgalmas személyiség volt. Idén felújítjuk a produkciót, mert ugyan Szegeden két előadásban legalább 8 ezren látták, de budapesti közönséghez nem jutott el ez a történelmi szempontból is tanulságos mű" - tette hozzá.
Emellett elkezdik Zsuráfszky Zoltán szívügye, a Tánckrónika Dózsa György tetteiről című alkotás budapesti premierjének előkészítését is, hiszen 2014-ben lesz a felkelés kitörésének 500. évfordulója. Ezt a darabot is Szegeden mutatták be 2010-ben, a bevált alkotócsapat - Szarka Tamás és a Ghymes Együttes, valamint a Honvéd Táncszínház - hozta létre, ugyancsak Vincze Zsuzsa szövegére.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása