Civilek veszik birtokba a színpadot Kolozsváron

Pár nap alatt már több mint 120-an jelentkeztek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban március 28-29-én tartandó Atelier 200 című workshopra - közölték csütörtöki sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Az esemény keretében négy fiatal rendező vezetésével kétszáz színházkedvelő civil veszi birtokba színpadot egy szokatlan játékra, amelyről a szervezők is csak nagyon keveset árultak el.

atelierA jelentkezők négy háromórás foglalkozáson vesznek részt a rendezőkkel, az együtt töltött időszakról pedig 10-15 perces film készül, amelyet - a más színházak hasonló programjairól készített kisfilmekkel együtt - valamennyi, a programban résztvevő színházban levetítenek majd. 
A négy fiatal rendező, Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc annyit elmondott, hogy az egyik foglalkozáson az ókori görög színházra összpontosítanak majd, a másodikban a kommunista időkre, a harmadikban a jelenkorra, a negyedik pedig arra nyújt lehetőséget a kétszáz jelentkezőnek, hogy a csoportból kiválva egyéni arcukat is megmutassák.
Mint a szervezők megjegyezték, a játék és az interaktivitás áll majd a foglalkozások középpontjában, így maguk sem tudják, hogy az lesz-e a végtermék, amit előzőleg elterveztek. Hangsúlyozták, hogy egyaránt várnak román és magyar ajkú jelentkezőket, és örömmel vennék, ha nem csak fiatalok vennének részt a kísérletben.

atelier2Tompa Gábor, a kolozsvári színház igazgató főrendezője elmondta: az általa vezetett intézmény korábban is tett kísérleteket arra, hogy kinyissa kapuit a civilek előtt, és a színháznak olyan részeit ismertesse meg velük, amelyek a nézőtérről nem láthatók.

süti beállítások módosítása