Ukrajnában turnézik az Operett Csárdáskirálynője

Április 3–9. között a Budapesti Operettszínház Nyugat-Ukrajnában turnézik Kálmán Imre A Csárdáskirálynő című operettjével. A fellépések után, esténként a társulat valamelyik tagja számol be a Színház.hu-nak az előadásról és az aznapi élményekről. Az első állomás szerdán, Ungvár volt.

Négy nyugat-ukrajnai városban: Ungváron, Lembergben, Ivano-Frankivszkban és Csernovciban vendégszerepel az Operettszínház társulata és A Csárdáskirálynő, amelyet azonban Ukrajnában, még az 1917-es szentpétervári premier címét megtartva, Szilvia, vagyis  „Silva”-ként ismernek és mutatnak be. Az Operettszínház az elmúlt években a világ több pontján szerepelt különböző produkciókkal, mindenütt nagy sikerrel. Ungváron április 3-án 18.00 órakor csendültek fel A Csárdáskirálynő dallamai a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban. A Budapesti Operettszínház kárpátaljai vendégszereplését az Ungvári Magyar Főkonzulátus is támogatja és segíti.

 

csárdáskirálynő ungvár2
„Csodálatos este volt, teltház!” – mondta szerdán este, az első előadás után az ungvári főkonzul Bacskai József, aki hozzátette olyan nagy volt az érdeklődés az Operettszínház produkciója iránt, hogy pótszékeket kellett elhelyezni a nézőtéren. „Tíz percen keresztül tapsolt és bravózott a közönség” – mesélte a főkonzul. „Az előadás utáni pohárköszöntőjében a helyi kormányzó kiemelte, hogy ilyen színvonalas produkció Kárpátalján az elmúlt időszakban nem járt” – hangsúlyozta Bacskai József, aki azt is kiemelte, hogy a mostani bemutató kezdeményezői a helyi emberek voltak, akik megfogalmazták a városvezetés felé azt a kívánságukat, hogy szeretnék, ha a Budapesti Operettszínház elhozná Ungvárra valamelyik produkcióját. „Ezt a kezdeményezést a "Közép-Európa Éve" keretében a Külügyminisztérium felkarolta, így a helyiek nagy örömére létrejöhetett ez az előadás. Lembergben, ahol az elmúlt időszakban több magyar társulat is fellépett, szintén a közönség külön kérése volt egy újabb magyar színházi produkció” – árulta el a főkonzul.



Az első Csárdáskirálynő előadás után, a Stázit alakító Szendy Szilvi mesélt röiden a Színház.hu-nak arról, milyen volt az ukrajnai előadás a színpadról nézve.

Hatalmas szeretettel fogadott bennünket a közönség, olyan részeknél tapsoltak, ahol eddig még soha nem kaptunk tapsot, a végén pedig hosszú percekig állva ünnepeltek bennünket, négy nagy virágkosarat kaptunk. Az előadást követően fogadást is rendeztek a tiszteletünkre, a vendéglátóink pedig könnyes szemmel köszönték meg a produkciót” – számolt be a színésznő. „Nagyon vártak bennünket! Már az idevezető úton is éreztük a vendégszeretet, hiszen konzuli felvezetéssel utazunk, úgyhogy a határon is pikk-pakk átjöttünk” – árulta el Szilvi, aki először jár Ukrajnában. „Én még nem voltam ezen a vidéken, de meg kell állapítanom, hogy az itteniek nagyon vidám emberek, és úgy érzem, hogy kedvelik a magyarokat. Az operett pedig, mint mindenhol a világon, itt is megállja a helyét” – foglalta össze az első nap benyomásait a Szendy Szilvi.

 

csárdáskirálynő ungvár4

 

„Mindegy a világ melyik szegletében vagyunk, Amerikában, Japánban, Kárpátalján vagy Erdélyben mindig csillogó szempárok néznek bennünket a nézőtérről. Volt olyan hely, ahol nehezebben oldódott a közönség, de végül sehol sem marad el a siker. Itt, Ungváron az első perctől velünk voltak a nézők. Éreztették velünk, hogy nagyon hálásak, mi pedig nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Bízom abban, hogy a mai előadás sikere megismétlődik a többi estén is!” – zárta a beszámolót Szilvi.



Csütörtökön az Operettszínház csapata meglátogatja a Munkácsy várat, aztán indulnak tovább Lembergbe, és vár még rájuk Ivano-Frankivszk és Csernovci közönsége.

Kodova Michaela, Színház.hu Fotó, videó: mukachevo.net

süti beállítások módosítása