Új formában adakozik a Pinceszínház - Adj egyet ajándékba!

A segítségnyújtás új formájaként indult el külföldi mintára az Adj egyet ajándékba! program. Az akcióhoz csatlakozó üzletekben bárki fizethet saját fogyasztásán felül egy tetszőleges terméket, amelyet az üzemeltető a hozzá betérő rászorulóknak ad oda. A kezdeményezéshez a Pinceszínház is csatlakozott.

A programot egy nápolyi kávézó példája indította világhódító útjára. A vendéglátóhelyen a betérők saját fogyasztásukon felül egy úgynevezett "felfüggesztett" kávét, pékárut is kifizethettek, amelyet a személyzet külön listán jegyzett fel. Ha egy nehéz helyzetben élő érkezett az üzletbe, csak azt kellett kérdeznie, van-e a számára ezen a bizonyos listán kávé vagy étel, és ha volt, azt megkaphatta annak az adakozónak a jóvoltából, aki korábban ezt kifizette.
"Ez az újfajta segítségnyújtás főként azoknak lehet jó, akik nem tudnak nagyobb összeget adni, nem akarnak az utcán pénzt adni vagy nem pénzt akarnak adni" - fejtették ki közleményükben a program magyar kezdeményezői.
A külföldi példa "plusz egy kávéból" indult, Magyarországon azonban a szervezők szélesebb körben is szeretnék elterjeszteni az akciót: nemcsak vendéglátóhelyek, hanem olyan szolgáltatók (fodrászatok, játszóházak, állateledel-boltok, egészségügyi intézmények) csatlakozását is várják, amelyek egy önkéntes, civil kezdeményezés keretében szívesen támogatnák a rászorulókat.

 

pinceszinhaz
Aki csatlakozni kíván, e-mailben jelezheti szándékát a szervezőknél az adjegyetajandekba@gmail.com címen, és ki kell tennie boltjára a program logóját. Ezen felül fel kell készítenie a személyzetet és nyilvántartást kell vezetni az ajándékba kifizetett tételekről. A magánszemélyek pedig bárhol adhatnak, ahol látják az üzleten a kezdeményezés logóját.
"A program az önzetlenségen és a bizalmon alapul. A rendszert önkéntesek működtetik, minden felajánlás a kezdeményezéstől az internetes megjelenés kezeléséig, a matrica nyomtatásáig valakinek az ingyenes segítsége" - hangsúlyozzák a szervezők.
Csatlakozott már a kezdeményezéshez több kávézó, pékség, bisztró, étterem, de fodrászat, kutyapanzió és színház is az ország több pontjáról. A program Facebook-oldalán már elérhető a résztvevő boltok listája.

süti beállítások módosítása