Megelevenedett Rembrandt Éjjeli őrjárata

Megelevenedett Rembrandt Éjjeli őrjáratának "előzménye" egy amszterdami plázában: 17. századi kosztümökbe öltözött emberek bukkantak fel és álltak össze végül a híres festményen látható csoportképpé egy hatalmas képkeretben.

A performance azzal kezdődött, hogy egy tyúktolvaj kiszaladt egy boltból hóna alatt a baromfival. Hamarosan megjelent a korabeli rendőrség és üldözőbe vette a Lúdas Matyira hajazó legényt. A látványos szaladgálás végül csoportképpé merevedett: a kosztümös alakok felvették a festményen lévők pózát. Csattanóként bekeretezték őket. Mindegyikük öltözéke tökéletes mása volt a híres festményen látható emberek ruhájának, fegyverzetük is azonos, és persze nem hiányzott a hatalmas dob sem.

De Nachtwacht

A meghökkent közönségnek tetszett a villámelőadás, lelkes tapssal jutalmazta a produkciót, amelyet az amszterdami Rijksmuseum szervezett figyelemfelkeltésként arra, hogy április 13-án újra megnyílik egy szárnya, amelyben megcsodálható egyebek közt a híres festmény is - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az 1642-ben készült mű az egyik utolsó alkotás volt, amelyet a minap rendkívüli gonddal visszavittek a múzeumi szárnyba. A 4,54 méterszer 3,79 méteres, 170 kilós Éjjeli őrjárat a Rijksmuseum fő büszkesége.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása