Mi történt a Macskajátékkal a Broadwayn? - Örkény özvegye válaszolt

Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye idézte meg az írót három rövid filmben, a HVG videóiban.

"Értenek minket, csak mondjunk jó történeteket, jól" .

 

Örkény István a Lánchídról:

 

 

„A Lánchíd éktelenül hosszú. Próbálja meg egyszer, Uram, és nem bánja meg. Sétáljon át egy hölggyel Budára és azután jöjjön vissza, lehetőleg ugyanazzal a hölggyel. Meglátja, szerelmet fog vallani, mert a híd olyan hosszú" - írta Örkény István. Amikor hazaérkezett 1946 karácsonyán az orosz hadifogságból, az írónak a Lánchídhoz vezetett az első útja.

"A Keleti felől az első utam a hídhoz vezetett. A Lánchídhoz. Anyámat sem láttam még; a hidat akartam látni. Búcsúm, öt jégzajlással és négy tavasszal innen, éppen e hídhoz fűződött. Ez volt az utolsó kép. S ha eszméletemben fel-felbukkant Budapest – nem tudom, százszor vagy ezerszer történt-e ez egy nap –, mindig a Lánchidat láttam, mint akkor, utoljára: híg, ákácvirágszagú ködben lebegve, lámpák füzérében felragyogva, öblös fényudvarokban felragyogva, fényben a fény. S íme, élek, és romban áll a híd. Percekig álltam egymagamban, a mellvédre támaszkodva, a torló jég fölött, s néztem a szárnyaszegett Lánchidat és az Erzsébet hidat, ezt a bukott angyalt. Háborítatlanul álltunk ott, a híd meg én. (...)"  - fogalmazott Örkény István. A HVG videójából kiderül, más nyelveken miként hangzik a Lánchíd méltatása. (A főváros dícsérete, Új Magyarország, 1947. jan. 18.)

 

Tóték a világ körül:

 

 

Radnóti Zsuzsa úgy emlékszik egy szentpétervári (akkor még leningrádi) Tóték előadásra, mint a külföldi karrier egyik csúcspontjára. „ Az 1970-es évek közepén. Georgij Tovsztonogov, aki egy Európa-hírű, nagyszerű rendező volt, úgy adaptálta, hogy a család megaláztatása és némasága, ahogy egy diktátor elnyomja őket, abszolút aktuális volt. Gogol országában vagyunk, hallatlan sötét humorral tudta képviselni a darabot.

Olyan pillanatokat tudott teremteni, amit máig nem felejtek el, például amikor Tótnak ásítani kellett, az őrnagy egy hatalmas villanykörtét vett elő, becsavarta a tűzoltóparancsnok szájába, és amint levette a kezét, az elkezdett világítani.
A másik: amikor már napok óta nem aludt Tót, és látomásai keletkeztek, akkor a székben elkezdett úszni. Tele volt ilyen különös, furcsa, vad jelenetekkel. Ennek a nagyszerű előadásnak az élményét fokozta és lépte túl bennem Mácsai Pál mostani Tóték előadása az Örkény Színházban" - árulta el a dramaturg.

 

Mi történt a Macskajátékkal a Broadway-n:

 

 

"Kínos bukás lett belőle, mert egy olyan rendező vette kézbe, aki ebből a mosolyognivaló történetből csinált egy komédiát. A plakát kompozíciója is egy teljes tévedés" - nyilatkozta Radnóti Zsuzsa. 

 

Forrás: HVG

süti beállítások módosítása