Nagy-Kálózy is a Nemzetibe szerződik - Áprilisban ismertetik a műsort

Április végén ismerteti a Nemzeti Színház jövő évadának pontos műsorát a leendő igazgató, Vidnyánszky Attila, a nyitóelőadás Tamási Áron Vitéz lélek című darabja lesz. A társulathoz érkezik többek között Nagy-Kálózy Eszter, Schnell Ádám és Horváth Lajos Ottó is.

Az új vezető elmondta, a szerződtetési időszak április végéig elhúzódik, mivel több művész még nem adott választ felkérésére.
Vidnyánszky Attila tájékoztatása szerint a nagyszínpadi nyitódarab, Tamási Áron Vitéz lélek című műve mellett a műsoron szerepel még a Claudel és Honegger Johanna a máglyán című művéből készült előadás és Witold Gombrowicz Operett című darabja is.


A János vitéz - amellyel a korábbi tervek szerint megnyílt volna a teátrum - a jelenlegi elképzelés szerint márciusi bemutató lesz. Viktor Rizsakov rendezésében Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét is láthatja a közönség, Silviu Purcarete pedig Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát állítja színpadra.
A bemutatók között van még Maár Gyula rendezésében Pilinszky János KZ-oratórium című műve, Vidnyánszky Attila pedig az évad végén Weöres Sándor Psyché című alkotását állítja színpadra. Egy tervezett darab bemutatása még bizonytalan.

 

Nemzeti Szinhaz


Az új igazgató elmondta: a 2013/14-es évad műsorát a jövő hét második felében ismerteti, munkatársairól és a társulatról is akkor ad tájékoztatást, mivel több társulati tag még nem nyilatkozott arról, hogy maradna-e a színháznál. Erről április végéig kell dönteniük.
Annyit azonban az új vezető elárult, hogy Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Reviczky Gábor mellett Nagy-Kálózy Eszter, Schnell Ádám és Horváth Lajos Ottó érkezik a Nemzeti Színház társulatába a jövő évadban.


Szerdán már bejelentették, hogy a Nemzeti Színháztól a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz szerződik Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán és Radnay Csilla.

Kulka Jánosról és Péterfy Boriról már régóta tudható, hogy az igazgatóváltást követően elhagyják a Nemzeti Színház társulatát. Korábbi hírek szerint Molnár Piroska is jelezte, hogy elhagyja a társulatot és Nagy Zsolt sem marad a színháznál. A Kossuth-díjas művészek közül Törőcsik Mari, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula és Sinkó László vélhetően marad a színháznál, ahogy Szarvas József is.


A színházban jelenleg folynak az évad végén távozó igazgató, Alföldi Róbert utolsó nemzetibeli rendezésének a próbái: a Mephisto bemutatója május 10-én lesz. Az évad utolsó előadását június 22-én tartják, a nagyszínpadon a Mephisto, a Gobbi Hilda Színpadon a Bánk bán - junior látható.
Azt, hogy a jelenlegi repertoárból mi marad műsoron, az új igazgató még nem tudta megmondani, mint megjegyezte, valószínűleg nem túl sok előadás, mivel annyian távoznak a társulatból.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása