Indul a Budapest Táncfesztivál

Április 19-én startol Budapest Táncfesztivál. Bemutatjuk a fesztivál trailerét és a részletes programról is tájékozódhatnak.

Itt a fesztivál trailere:

 

Mi vár a fesztiválon? - A szervezők közleménye:

 

Szenvedély, rítusok, tomboló érzelmek, misztikum és megtisztulás, humor és tisztelgés – mindezzel találkozhatnak 2013. április 19-29. között a Budapest Táncfesztivál nézői. Mindez színpadainkon kel életre itt a Nemzeti Táncszínház Színháztermében és a Fesztivál Színházban (müpa) neves nemzetközi és a hazai vezető tánctársulatok előadásain keresztül. Addig, amíg saját lényünkön nem tapasztaltuk meg jelentésüket ezek csupán szavak. Átélésükben azonban segítséget nyújt a tánc univerzális formanyelve, amely életre kelti a testben élő tudást.

A Budapest Táncfesztivál idén gazdag nemzetközi programválasztékot kínál, fellép a brazil Grupo Corpo, a német Company fabrik Potsdam és a cseh South Bohemian Ballet. Azonban nagyon gazdag a hazai kínálat is. Fesztiválunkon lesz a Közép-Európa Táncszínház Horda és a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadásának premierje, valamint a Szegedi Kortárs Balett Stabat materének budapesti bemutatója.  Az idei Táncfesztivál egyik unikuma az idén húsz éves Bozsik Yvette Társulat 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, amely a Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készült. A neves centenárium inspirációja visszaköszön a Budapest Táncszínház programjában is.

Híven hagyományainkhoz április 29-én, a Tánc Világnapján gálaesttel ünneplejük a hazai táncszakmát, e napon adja át ugyanis a Táncszövetség a szakmai díjait és ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán díj átadására is. Terveink szerint, 2013. április 29-én, egyszerre két különleges Gálaestnek lehetünk résztvevői. Igazán különleges műsor lesz, vájuk Önöket!

 

btf2013plakat

 

A programról részletesen:


NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ – SZÍNHÁZTEREM

Április 19. péntek, 19.00
Április  20. szombat, 15.00
Pandora 88 – 10th Anniversary

Company fabrik Potsdam (DE)
Az emberi fóbiák között a szűk helyre bezártságtól való rettegés az egyik legerősebb. Azt már elképzelni is nehezen tudjuk, milyen lehet, ha bezárnak, és fogalmunk sincs, mikor szabadulhatunk.

Április 22. hétfő, 19.00
Bemutató
Stravinsky Inspirációk
Budapest Táncszínház

Stravinsky balettzenéi közül a Budapest Táncszínház előadásában lesz látható A tűzmadár és a Tavaszi áldozat, valamint Stravinsky zenei munkásságának inspirációjaként született Imagine.

Április 24. szerda, 19.00
Bemutató
Horda (16)
Közép-Európa Táncszínház

A címet értelmezhetjük, mint emberek kis közösségét, vagy mint pusztító hordát, amely lerombolja saját életterét. A teremtett ember lelki dilemmáját járja körbe a darab, azt a dilemmát, ami a természettől elszakadt ember "útravalója".



Április  26. péntek, 19.00
Budapesti bemutató
Stabat Mater
Szegedi Kortárs Balett
Arvo Pärt: Stabat Mater

A darab az angyali üdvözlet pillanatát ábrázolja, amint Gábriel arkangyal megjelenik Máriának és elmondja az Igét, mely szerint a Szűz Isten gyermekét várja.

Április  27. szombat, 19.00
Felújítás
Bolero/Tavaszi áldozat
Bozsik Yvette Társulat

Bozsik Yvette Bolero-koreográfiájának új feldolgozása ezúttal a Nemzeti Táncszínház felkérésére kerül színpadra.
A Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készül az 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, megújult jelmezekkel, szcenikával, és koreográfiával, a Nemzeti Táncszínház felkérésére.

NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ – REFEKTÓRIUM

Április 25. csütörtök, 19.30
Idők folyamán
Az Órák című film nyomán
Feledi János

„… a nő, a nő érzelmei, a kilátástalanság, az önző vágy és annak megnyilvánulásai, a lemondás, az élet eldobása, majd újra megtalálása, a vágy tárgyának halála, a vágy tárgyának megszabadítása az elnyomó önzőség alól…"

MŰVÉSZETEK PALOTÁJA – FESZTIVÁL SZÍNHÁZ

Április 20. szombat, 19.00
Április 21. vasárnap, 19.00
Sem mim/Parabelo
Grupo Corpo (BR)

Sem mim
Egy középkori trubadúr mű inspirálta a koreográfust, hogy bemutassa, mivel jár, ha férfi és nő távol van egymástól.
Parabelo
A ritmikus, baiao zene hagyományos elemeiből, valamint a ritmikus pontokból és ellenpontokból olyan koreográfia született, amelyben rengeteg csípőmozgás és lábdobogás van.

Április 23. kedd, 19.00
Magyarországi bemutató
Zero Gravity
South Bohemian Ballet
Közreműködik a Magyar Balett Színház

A portugál Rui Horta és a cseh koreográfus Petr Zuska egy-egy egyfelvonásos balettjei mellett, Egerházi Attila két új egyfelvonásos balettje kerül bemutatásra. Az est egyes darabjait egyfelől költészet, más részről humor hatja át, ezért ajánljuk valamennyi generáció számára.

Április 24. szerda, 19.00
Orfeusz és Euridiké
Bozsik Yvette Társulat

A mű az élet, a halál, a szerelem, a kitartás és a hit nagy kérdéseit boncolgatja, az egyén felelőssége szempontjából. Az ember önfeláldozásáról szól. Arról az útról, amelyet mindenkinek be kell járnia, az emberi lét megkerülhetetlen velejárójaként.

Április  28. vasárnap, 19.00
Bemutató
Szarvasének
Magyar Állami Népi Együttes

A szarvas az európai kultúrtörténet ősi szimbóluma. Ő a démon, a varázsló, a tündér vagy a halottak királya, aki képes egy új világba hívni a rá vadászót. Mi, a 21. század vadászai, akik az alávetettségből a szabadságba kívánnak eljutni, a Szarvasénekben egyfajta mitikus emlékezetet idézünk fel.

Április 29. hétfő, 19.00
Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére
A Magyar Táncművészek Szövetsége szervezésében

A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Szövetség szakmai díjai. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán díj átadására is.


süti beállítások módosítása