Adósság és korrupció - Buborékok az egri színházban

Április 19-én mutatta be az egri Gárdonyi Géza Színház Csiky Gergely: Buborékok című szatirikus komédiáját.

Csiszár Imre rendező  a darabról:
Igazi színész-darab, remek karakterekkel, ezért is választottam Csiky Gergely: Buborékok című szatirikus komédiáját. Hogy mi közünk van 2013-ban az 1800-as években írt figurákhoz? Ha valaki a nézők közül némi hasonlóságot vélne felfedezni mai világunk és a 200 évvel ezelőtti magyar társadalom között, talán nem a véletlen műve. A darab az adósságról, az eladósodásról, érdekházasságokról és a korrupcióról szól…véresen komoly témáról, de fergetegesen mulattatva.

 

csiszar imre

Fotó: fidelio.hu

Csiky Gergely élete felét papként élte le, majd hivatásos drámaíróként megreformálta a magyar drámát. Mondhatjuk, hogy ő az első hivatásos drámaíró, hiszen a Nemzeti Színház, miután sikerrel mutatta be első három darabját, évente rendelt tőle újabbat.
Most bemutatásra kerülő művében azt a pénzhajhászós életformát leplezi le, amelyben semmi más nem dominál, csak a haszon reménye. Buborékok, vagyis illúziók épülnek fel arra, hogy pénzzel az élet minden gondját meg lehet oldani. A pénz hozza magával a befolyást, indukálja az érzelmet, szerelmet, házasságot, meghatározza a karriert, szóval mindent a pénz motivál. Ebbe aztán emberi sorsok beleroppannak, sokan öngyilkosok lesznek, mert nem bírják a terhelést, nem bírják a tempót. Néhányan, akik kellőképpen meglovagolják a lehetőségeket, megdicsőülnek. Ám a szerző éppen arra világít rá, hogy az ilyen emberek többnyire nevetségessé válnak.

 

Saárossy Kinga Sata Árpád

Előadásfotók: Gál Gábor

Ha ezeket a szerepeket kellő humorral mutatjuk meg a színpadon, akkor nevethetünk majd saját magunkon. Mert el kell majd gondolkodnunk azon, megéri-e feltenni az életünk talmi értékek hajhászására: hogy a feleségem jól öltözötten jelenhessen meg a társaságban, hogy a fiam a teljes vagyont eljátssza a lóversenyen? Szóval megéri-e? Teszi fel a kérdést a XIX. század közepén a nagyszerű szerző, akinek darabjait igen méltatlanul, csak nagy ritkán veszik elő a színházak. E hiányt pótolja a Gárdonyi Géza Színház társulata.

Nagy Karina Endrédy Gábor Balogh András Venczel Valentin Sata Árpád
Venczel Valentin: Solmay magányát szeretném eljátszani
Csiky Gergelyhez fűződik a színészi pályám indulása, az első hivatásos szerepemet a Mukányi avagy a nagyság átka című vígjátékában játszottam még főiskolásként az Újvidéki Magyar Színházban. Solmay a 19. század magyar polgári drámairodalmának egyik legjelentősebb szerepe, ez a polgári színjátszás alapdarabja. Tradicionális dramaturgia mentén, nagyon szakszerűen megírt helyzetek, szituációk, viszonyok és karakterek jellemzik a darabot. A történet csak látszólag könnyed, azonban mély társadalmi problémát rajzol fel. Régies stílusú ugyan, de Csiky már írás közben is gondolt arra, hogyan fogja majd játszani a színész. Verbális típusú, amelyben mindent ki kell mondani, a színésznek csak annyi a dolga, hogy elmondja, amit a szerző leírt.

 

Venczel Valentin Saárossy Kinga

 

Az 1800-as évek második felében járunk, a tőke felhalmozódásának, Magyarország kapitalizációjának kezdtén, amikor a polgári társadalom erősödik. Furcsa jelenségek tűnnek fel, mint most, a 21. században: eladósodás, hitelfelvétel, a külsőségek imádata, a társasági önmutogatás, csak az van, ami látzsik, a dolgok felülete fontos. A szépség, a gazdasági erő mítoszában élünk.
Szerintem Solmay egy megtört ember, sodródik, és képtelen a körülmények által felmerülő megoldásokkal élni; nem ő irányít, hanem a körülmények vezetik őt. Számomra izgalmas kihívás ez a passzív főszerep, még nem játszottam ilyet korábban. Keresztül néz rajta a felesége, a gyerekei, a veje, talány, hogy került erre a gazdasági szintre. Solmay terméke ennek a világnak: magányos, és én ezt mindenképpen szeretném a színpadon megjeleníteni.

 

Nagy Barbara Marjai Virág Nagy Karina

 

Blaskó Balázst köszöntötték
Blaskó Balázs színművészt, a Gárdonyi Géza Színház igazgatóját dallal, s születésnapi tortával köszöntötte a társulat április 17-én, a Buborékok főpróbája előtt.

 

tortás vágott


- Nem sejtettem semmit, sikerült alaposan meglepni, s meghatódtam, hogy számon tartják a születésnapomat. Az elmúlt két év komoly nehézségeit közösen győztük le, nagyon jó évadokat zártunk, s azt hiszem, ez igazán összekovácsolt bennünket. Most csak a gyertyát fújtam el a tortán, koccintani a bemutató után fogunk - mondta az ünnepelt.

süti beállítások módosítása