A Cirkuszhercegnővel zár az Operett-Musical Fesztivál

Kálmán Imre egyik legkedveltebb operettjével, a Kolozsvári Magyar Opera látványos Cirkuszhercegnő előadásával zárul az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál április 29-én, hétfőn. Az Operettszínház Andrássy úti pavilonjában, hétvégén last minute jegyek kaphatók az előadásra.

operett

 

A Cirkuszhercegnő premierje a Theater an der Wienben volt 1926 tavaszán, és még ugyanabban az évben bemutatták a budapesti Király Színházban.

"...egyszer a Práterben sétálgattunk Julius Brammer és Alfred Grünwald urakkal. Akkor azt mondtam: Hopp! van egy jó ötletem! Egy jó operettet kellene írnunk. Mindketten dühöngeni kezdtek, a librettisták ugyanis elfogadják a komponista legjobb vicceit, de mindig gyengeelméjű, igen csekély szellemi képességekkel rendelkező embernek tartják. Egyikőjük azt mondta: Az égre is, hol játszódjék ez az operett? - Hol? - Természetesen cirkuszban! Írtam már operetteket, amelyek a színházban, színház előtt, színház mögött játszódtak, most olyat szeretnék írni, amelyik egy cirkuszban játszódik. Brammer és Grünvald szinte egyszerre kiáltották: igen, ezt fogjuk csinálni, s az operett címe "Cirkuszhercegnő" lesz. Másnap - 1925. május 30. - Gasteinbe utaztunk, 1926. március 26-án pedig megvolt a premier. A Theater an der Wien-i, sikeres indítás - 300 előadás egyhuzamban - után az operett megkezdte győzedelmes útját..." - írta Kálmán Imre arról, hogyan is született híres műve, amely a tizenegyedik operettje volt. A Cirkuszhercegnő hangszerelésén több mint hat hónapig dolgozott a szerző, és saját bevallása szerint ennek az operettnek az utolsó jelenete a legnagyobb finálé, amelyet valaha írt.

 

cikruszhercegnő kolozsvár1
Erdélyben a Kolozsvári Magyar Opera őrzi az operett műfaji eredetiségét, ellenállva a modernizáló szellemiségű rendezői divathullámoknak úgy, hogy a repertoáron tartott előadásokat az eredeti szövegkönyvek dramaturgiája alapján játsszák, és kizárólag olyan produkciókat hoznak létre, amelyek előadását hivatásos zenekar, énekkar, tánckar, vokális képzésben részesülő művészek adják elő.


cirkuszhercegnő kolozsvár2
Az Operaház repertoárján található operettek között Kálmán Imre alkotásai a legsikeresebbek, a legnépszerűbbek. Az elmúlt évtizedekben A Cigányprímás, A Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A Bajadér  szerepelt műsoron. A 2011-ben készült Cirkuszhercegnő igazi nagyoperettet kínál a nézőknek. A Kolozsvári Magyar Opera előadását a darab komponálásának korát tükröző orosz konstruktivizmus jegyeiben készítette. Az előadás díszlete és jelmezei - a XX. század elejei haladó művészeti irányzat modernsége és a kor arisztokráciájának konzervatív eleganciája különlegesen kiegészítve egymást - az operett-előadások sziporkázó látványvilágát igyekszik tükrözni. A nemzetközi operavilágban is jegyzett énekesek, például Kele Brigitta, Szabó Levente alakítják a főszerepeket. Ez a változatot, ami mai áthallásokat is tartalmaz - a fiatal, kolozsvári rendező, Szabó Emese állította színpadra.

 

A Cirkuszhercegnő április 29-i, hétfői előadására szombaton és vasárnap, 14:00 és 19:00 között "last minute" jegyek válthatóak, 10% kedvezménnyel az Operettszínház Andrássy út-Nagymező utca sarkán felállított pavilonjában.

Forrás: Operettszínház.hu

 

süti beállítások módosítása