'Tele vagyunk lendülettel' - Készen áll a Nemzeti jövő évada

Bemutatta a Nemzeti Színház következő évadának műsortervét és a társulat tagjait Vidnyánszky Attila.


Vidnyánszky Attila elmondása szerint a hagyomány – korszerűség – nemzetköziség hármasságát szem előtt tartva állt össze a műsorterv, amely  Tamási Áron Vitéz lélek című előadásával indul Vidnyánszky Attila rendezésében.  Magyar költők színházi megszólaltatását egyik leglényegesebb feladatnak tartja a Nemzeti Színház új vezetése. Pilinszky JánosKZ Oratóriumát Maár Gyula rendezi Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Nagy Mari szereplésével, Weöres SándorPsychéjét és Petőfi SándorJános vitézét Vidnyánszky Attila viszi színre. A debreceni Csokonai Színházban létrejött nemzetközi alkotóműhely, amely a költői színház esztétikája mentén fogalmazza meg magát, továbbviszi a már létrejött együttműködéseket: Gorkij Éjjeli menedékhelyét az orosz Viktor Rizsakov fogja rendezni, Gombrowicz Operettjét a lengyel Andzrej Bubień, Shakespeare Ahogy tetszik című darabját a nagy román mester, Silviu Purcărete.  

Bemutatkozott a Nemzeti Színház régi és új tagokból álló társulata. Új társulati tagkènt érkezik Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Földes László Hobo, Horváth-Lajos Ottó, Kristán Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Rácz József, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tóth László, Trill Zsolt és Varga József. Megújította szerződését Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Söptei Andrea, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Újvári Zoltán. “Büszke vagyok erre a névsorra, ami azért áll tapasztaltabb színészekből, mert a társulat átalakításának első lépését tettük meg. A következő lépés arról szól, hogy együttműködve a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Kaposvári Színházi Intézettel (az intézet vezetője Vidnyánszky Attila) több előadásunk lényegi részét diákokra bízzuk” - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 

P1340509

fotó: Csicsely Zoltán

 

"Megfogalmaztuk a pályázatunkban is, hiszünk abban, hogy a következő korszak újból a színészekről fog szólni. olyan színházat akarunk, ahol a színészek valóban kiteljesedhetnek, ők állhatnak a munka középpontjában. Azért is fogunk az ő helyzetük megerősítésével foglalkozni, mert szakmánk, ami pozíciókat vesztett a színészen keresztül fog tudni újra megerősödni” - vélekedett Vidnyánszky.


A Nemzeti Színház szeptember 27-én Vidnyánszky Attila rendezésében a Vitéz lélekkel nyitja meg az évadot. “Eperjes Károly javasolta ezt a művet. Nagy boldogság, hogy foglalkozhatom vele, mert gyönyörűséges metaforája a színházi működésünknek, üzenetében hordoz mindent, amit megvalósítani szándékozunk. Tele vagyunk energiával, lendülettel, különleges produkciólehetőséggel. Várunk mindenkit nyitott szívvel, és sok kíváncsisággal. Megpróbálunk hidakat építeni, széles sávban mozogni” - fogalmazott a leendő igazgató. 

 

Arról is beszámolt, hogy négy diplomával rendelkező, rendezői ambíciókkal bíró fiatal részére 2 évre szóló ösztöndíjat hirdetnek. A kiválasztottak részt vehetnek a produkciók létrehozásában, előadásokat hallgathatnak és külföldi tanulmányútra is alkalmuk nyílik. 

 

Az első premierre a jegyeket már május 26-án, Tamási Áron halálának évfordulóján elkezdik árusítani. Vidnyánszky Attila és a darab alkotói kiköltöznek a Vörösmarty térre és személyesen fognak jegyet árusítani.  A premiert megelőző főpróbára a színház új igazgatója és társulata meghívja a Kárpát-medence magyar nyelvet és irodalmat tanító tanárait. A főpróbára a jovoevad@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen várják a pedagógusok jelentkezését. A főpróba megtekintése díjtalan.

 

Az évad végén, a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül pedig nemzetközi színházi fesztivált szerveznek a nemzeti színházakra fókuszálva.



A Nemzeti Színház 2013/14 évadának műsorterve

2013. szeptember 27. , Nagyszínpad  Tamási Áron: VITÉZ LÉLEK  Rendező:  Vidnyánszky Attila

2013. november, Nagyszínpad  Paul Claudel- Arthur Honegger: JOHANNA A MÁGLYÁN  Rendező:  Vidnyánszky Attila

2014. január, Gobbi Hilda Színpad Pilinszky János: KZ ORATÓRIUM   Rendező: Maár Gyula

2014. február, Nagyszínpad  Shakespeare: AHOGY TETSZIK  Rendező: Silviu Purcărete

2014. március, Nagyszínpad Petőfi Sándor: JÁNOS VITÉZ  Rendező: Vidnyánszky Attila

2014. március, Gobbi Hilda Színpad Galambos Péter-Kovács-Cohner Róbert: BOLDOGSÁGTÖREDÉK Rendező: Galambos Péter

2014. április, Gobbi Hilda Stúdiószínpad Weöres Sándor: PSYCHÉ  Rendező: Vidnyánszky Attila

2014. május, Nagyszínpad  Witold Gombrowicz: OPERETT  Rendező: Andrzej Bubień

2014. június, Kaszás Attila Terem    Gorkij: ÉJJELI MENEDÉKHELY  Rendező: Viktor Rizsakov

2014. július, Zsámbéki Színházi Bázis Zelei Miklós: ZOLTÁN ÚJRATEMETVE  Rendező: Vidnyánszky Attila - A Nemzeti Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkciója

 

 

Vidnyánszky megválna más tisztségeitől a Nemzeti átvétele után című cikkünket itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása