Hajójával tankoljon a Dóm téren! - készül a Leányvásár

Gigantikus hajótest tankol pár hónap múlva a szegedi dóm előtt: ez lesz ugyanis a központi díszleteleme a Szegedi Szabadtéri nyitóprodukciójának, a Leányvásárnak. A gőzöst a legendás Szőke Tisza képére mintázzák.


Tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas az a hajótest, melyben a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának, a Leányvásárnak több jelenete is játszódik. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a hajó méreteihez képest mindössze huszonnégy méter mély színpadon. Az első felvonásban „beúszik” a színre, ekkor a külsejét láthatjuk, a másodikban már a belseje látszódik, az előadás végén pedig „kiúszik” a színpadról. 

Érdekesség, hogy a hajóbelső a legendás Szőke Tisza békebeli dizájnjára emlékeztet majd. A gesztus a helyi közönségnek várhatóan rendkívül kedves lesz, és nosztalgikus emlékeket ébreszt majd bennük, miközben az operett dallamai, így a Gilolo vagy a Kettecskén andalítják őket a csillagfényes nyári éjszakában. Mindebben a két világháború közt készült, eredeti fényképek lesznek a kivitelező segítségére.

 

hajo leanyvasar dom terA díszletterv makettje


Gothár Péter rendező – aki egyben a díszlet tervezője is – az eredetileg western-környezetben játszódó darab cselekményét szerzőtársaival, Varró Dániellel és Vinnai Andrással egy egzotikus szigetre ültette át. Az operettjátszás megújítása már évek óta szándék a Szabadtérin, a Leányvásár dramaturgiai változása is e törekvésnek a része. A frissített szövegkönyv szerint ezen a szigeten élnek a kövérek, akik a hajóval látogatóba érkező soványakkal kerülnek életvezetési összetűzésekbe, melyből természetesen szerelmi bonyodalmak is támadnak.

Az óriáshajó mellett a díszlet érdekessége még a hat darab, egyenként kilenc méter magas világítótorony, illetve egy benzinkút. A soványak ez utóbbi miatt kénytelenek kikötni a szigeten, hiszen tengeri utazásuk közben kifogy az üzemanyag a hajójukból.

A július 5-ei bemutató után július 6-án és 7-én is színre kerülő produkcióban a főszerepet Nagy Ervin játssza, olyan partnerek mellett, mint Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes, Keresztes Tamás, Bordás Barbara, Kiss Diána Magdolna és Kocsis Gergő.


Forrás: Szegedi Szabadtéri

süti beállítások módosítása