Három napig Szolnok lesz a néptánc fővárosa

Csaknem ezer táncos és zenész részvételével május 24. és 26. között rendezik meg a XXII. Szolnoki Néptáncfesztivált, amely az ország egyik legrangosabb néptáncos seregszemléjének számít - tájékoztatta Dürwanger Gyöngyi, az Aba-Novák Kulturális Központ rendezvényfelelőse az MTI-t.

A kétévente megrendezett fesztivál célja a néptáncegyüttesek számára művészeti fórumot biztosítani és ezzel ösztönözni a folklórra támaszkodó új alkotások létrejöttét. Ebbe a törekvésbe belefér az is, hogy teret adjanak a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek - tette hozzá a szervező. 


Tájékoztatása szerint a pénteki nyitónapot a visszatekintés jegyében szervezik: elsőként Králl Csaba Színe és fonákja című, a szolnoki néptáncfesztiválok históriáját feldolgozó könyvét mutatják be, a kötet kapcsán másnap egy szakmai beszélgetést is tartanak.

 

xxii-szolnoki-orszagos-neptancfesztival


Ugyancsak pénteken különleges produkcióként a korábbi fesztiválok emlékezetes alkotásait elevenítik fel az Aba-Novák Kulturális Központban. A Múltidéző című műsorban fellép a Bihari János Táncegyüttes, a Duna Táncegyüttes, az Obsitos Csoport, a Fáklya Horvát Művészegyüttes, a Tisza Táncegyüttes valamint a Cédrus. Az este táncházzal zárul, amelyen a jó hangulatot teremtő muzsikáról a Vujicsics Együttes és a Zagyva Banda gondoskodik.


A versenyprogramok május 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap zajlanak a szolnoki Szigligeti Színházban. A versengésben 17 együttest szólítanak majd a színpadra, a produkciókat a Felföldi László vezette zsűri értékeli. A vasárnap délutáni díjátadón a pénzügyi támogatóknak köszönhetően egymillió forintot és számos különdíjat osztanak ki, jutalmazzák az arra érdemes együtteseket, a koreográfiákat, zenei alkotásokat, valamint szólótáncosokat.


A teátrumban zajló szombati és vasárnapi eseményekkel egy időben a színházhoz közeli tereken népművészeti vásár kínál látványosságot, míg a szabadtéri színpadon Szolnok és környéke művészeti iskoláinak diákjai adnak műsort.
A szolnoki országos néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg először. Hosszú évek sikeres rendezvényei után 1999-ben megszakadt a találkozók sorozata, ám a városnak 2009-ben sikerült újraindítania a rendezvényt.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása