Az MSZP Dörner leváltását sürgeti

Horváth Csaba az MSZP alelnöke nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, melyben arra szólítja föl, hogy kezdeményezze Dörner György leváltását.

A levél:


Tisztelt Főpolgármester Úr! Ön másfél évvel ezelőtt hozott egy felháborító döntést, amit Budapest szinte egy emberként ellenzett. Ön másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy minden tiltakozás, minden morális és szakmai ellenérv dacára a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Dörner Györgyöt nevezi ki az Újszínház élére.

Tüntetések és tiltakozások sokasága jelezte már akkor is, hogy ebből még komoly baj lesz. Aggódó felszólalók tették egyértelművé határainkon belül és kívül, hogy az a városvezető, aki teret ad a szélsőjobboldali színházcsinálásnak, könnyen kiírhatja magát az európai kultúra és együttműködés világából.

Ma már világosan látszanak a következmények. Szélsőjobbos vezetéssel az Újszínház egy év alatt több mint húszezer nézőt veszített, jegyárbevétele közel felére esett vissza. Ma az egy jegyre jutó, közpénzből adott támogatás ebben a színházban a legmagasabb, meghaladja a tízezer forintot. Az intézmény szinte teljesen adóforintokra szorul, miközben az adófizetők egyre kevésbé kíváncsiak előadásaira.

Az Ön döntésének következtében az Újszínház látogatott, kedvelt intézményből szélsőjobboldali ideológiával kacérkodó, népszerűtlen teátrummá vált. Az idő igazolta: nincs tömeges igény a Dörner-féle színházcsinálásra.

Egyébként a másik Ön által botrányos körülmények között, a szakma ellenében kinevezett igazgató esetén is hasonlóan radikális nézőszámcsökkenés látható. A József Attila Színház negyvenezer nézőt, a korábbi látogatók harmadát vesztette el egy év alatt.

Ön Dörner György kinevezése után többször úgy fogalmazott: egy év után értékel, levonja a konzekvenciákat és lépni fog, ha szükséges. Amikor Dörner "A hatodik koporsó" című antiszemita darab bemutatását tervezte, Ön ugyan felemelte a szavát, de a valódi probléma ellen nem tett semmit.

Már nincs több idő a mellébeszélésre. Mentségek és kifogások helyett Önnek azonnal lépnie kell. Ne sasszézzon tovább a felelősség és a cselekvés elől! Vállalja fel korábbi hibáját és lépjen a város érdekében!

Kibúvók keresése helyett másfél év után kezdeményezze Dörner György leváltását az Újszínház éléről!

MTI

süti beállítások módosítása