Átadták a Lábán Rudolf-díjat

A Természetes Vészek Kollektíva és a Tünet Együttes kapta idén a Lábán Rudolf-díjat; a 2012-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést szerdán adták át.


Az elismerést az alkotók szerdán délelőtt vették át a Tranzit Art Caféban tartott ünnepélyes díjátadón. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és emlékplakettet Kováts Adél színművész és Orlai Tibor producer adta át a díjazottaknak.


veszek


A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén alapította a szakmai díjat. A 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

A zsűri a 2012-es év során Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt a nyolc produkciót, amelyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, melyik két produkció alkotója kapja meg az elismerést.

 

voks
A zsűri tagja volt Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, Králl Csaba, Kutszegi Csaba és Péter Márta tánckritikus, Rényi András esztéta és Százados László művészettörténész.

A díj nomináltja volt a két nyertes alkotás mellett 2013-ban a Hodworks Ahogy azt az apám elképzelte, a Frenák Pál Társulat Hymen, az Artus Stúdió Száz ölelés, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Toldi, a Gergye Krisztián Társulat Trilógia maraton II/1-2-3. Második trilógia: Folyamatos jelen, illetve a Budapest Tánciskola Útszeretők című produkciója.

süti beállítások módosítása