Öt tánc - Bemutató élőzenével a Magyar Nemzeti Balettnél

Négy külföldi balettmester, a Bécsből hazalátogató Lukács András, és Solymosi Tamás személyes betanításában, darabonként kéthetes próbaperiódusokban készült a Magyar Nemzeti Balett az Öt tánc című modern balett estre, amely a május 25-ei bemutatót követően még hét alkalommal látható az Erkel Színházban.

 

Három koreográfiát élő zenei kísérettel láthat a közönség - emelte ki a keddi sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Az öt darabban a Magyar Nemzeti Balett ötvenegy táncosa lép színpadra. "Az együttes kvalitásait ismerve a Wayne Eagling Wagner zenéjére készül Duettet hármas szereposztásban tűztem műsorra" - mondta Solymosi Tamás balettigazgató az est programját részletezve. 


Kozmér Alexandra szerepelt már a tavaly bemutatott A napfény természetében, azonban most új partnert kapott, Oláh Zoltánt. A táncosnő először lép viszont színpadra Lukács András Örvény című koreográfiájában, ebben a korábbi budapesti bemutató férfi táncosával, Bajári Leventével táncol.


"Az Örvény nagy kihívás számomra, fizikailag és lelkileg is nagyon igénybe vesz" - mondta Kozmér Alexandra. Bajári Levente hozzáfűzte, hogy a Philip Glass zenéjére készült mű valóban kihívás, de az egyik kedvence.

 

Öt tánc

 

Elke Schepers tanította be az est budapesti bemutatóját, Jirí Kylián Petit Mort című darabját. A mesternő az 1991-es ősbemutató egyik szereplője volt. Még egy Kylián-koreográfia szerepel az összeállításban, az együttes által már játszott Hat tánc.

Elke Schepers szerint a darabok ma éppolyan friss élmény kínálnak, mint keletkezése idején, minden együttes másként közelíti meg a műveket. Véleménye szerint helyes volt mindkettőt az Öt táncba szerkeszteni, mert így egységbe kerültek. 
Petit Mort-t Mozart halálának 200. évfordulójára - tehát ugyancsak 1991-ben - a Salzburgi Ünnepi Játékoknak készítette a koreográfus. "Ebben szintén táncolok Bajári Leventével. Mivel kardokat is használunk, szinte akrobatikus teljesítményt kell nyújtanunk, sokat kellett gyakorolnunk" - árulta el Kozmér Alexandra.

Ókovács Szilveszter elmondta, hogy szombaton a Magyar Állami Operaházban, Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából ritkán játszott operák sorozata indul. Elsőként a Macbeth, vasárnap A szicíliai vecsernye, május 29-én a Simon Boccanegra, június elsején pedig a Stiffelio hallható

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása