Ascher Tamás: "A mi egyetemünkön nem politikai nevelés folyik"

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora mesélt az intézményben folyó képzésről a Klubrádió ’Beszéljük meg!’ című műsorában, Kerényi Imre kijelentéseire reagálva. A rektor azt is közölte: jövő márciusáig vezeti a Színművészetit.

 

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre egy áprilisi, a Belvárosi Polgári Szalonban Vidnyánszky Attilával folytatott beszélgetésen feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Erről részletesen itt olvashat. 

 "Kerényi elveti a sulykot" - fogalmazott ennek kapcsán Ascher Tamás a Facebookon közzétett kommentárjában.

 

 

A Klubrádió adásából:


A Klubrádió telefonos interjúja során Ascher Tamást Kerényi kijelentéseiről és az intézményben folyó képzésről is kérdezték. „Ez egy hasznos és értékes hagyományokra támaszkodó, lassan 150 éves egyetem, amelyben maga Kerényi Imre körülbelül 30 éven keresztül képzett színészeket, tehát pontosan tudja, hogy a színészképzés Sztanyiszlavszkij alapokon megy. Természetesen a mai rendezői eszközök és mozzanatok gazdagíthatják a hallgatók fejlődését, de a tanulmányaik alapját máig a realista színészképzés adja" - fejtette ki a rektor.

 

ascher

Fotó: Garamvári Gábor

 

"Fontos kulturális javakban is részesülnek a színészhallgatók, ugyanúgy, mint az egyetem más hallgatói, hiszen nem csak színészeket, hanem rendezőket, dramaturgokat, filmrendezőket, operatőröket is képzünk. A művészettörténet, a magyar irodalomtörténet, a magyar drámatörténet szerves részét adja a tanulmányaiknak. Kerényi Imre mégis azt mondja, ez az egyetem működhetne akár New York-ban, vagy Lembergben is. (...)" - fejtette ki Ascher Tamás, aki szerint sértődöttség áll Kerényi szavai mögött. "Kerényi Imrét, aki a közelmúltig sorban vitt nálunk osztályokat, megkértem – mint oly sok 60 év feletti kollegát  -, hogy most már ne vegyen fel közalkalmazotti fizetést és ezzel egyidejűleg nyugdíjat is, hanem számlára dolgozzunk együtt. Ezen ő mélységesen megsértődött. Két évvel ezelőtt nem csak őt, hanem például Babarczy Lászlót, Meczner Jánost is hasonló helyzetbe hoztam. Mára utolért minket a törvény is, melynek értelmében mindenki választása kényszerül: vagy a nyugdíját, vagy a közalkalmazotti bérét választhatja" - nyilatkozta a rektor.

 

"Anyai nagyanyám egyik testvére szőlősgazda volt Cegléden. A szomszédja megirigyelte a szőlőjét, ezért feljelentette azzal, hogy szidta a Szovjetuniót. Ez az 50-es években bőven elég volt ahhoz, hogy börtönbe csukják 2-3 évre. Leverték az egyik lábát, és a szőlője a szomszédhoz került. Szerintem az, amikor Kerényi kis rabszolgáknak nevezi a gyerekeinket és azt mondja, "ezen az egyetemen balliberálisnak kell lennie a diákoknak", emlékeztet arra, amikor valaki a területszerzés érdekében ideológiai váddal illeti a másikat" - tette hozzá Ascher Tamás.

 

"A mi egyetemünkön nem politikai nevelés folyik, hanem alapvetően művészi nevelés. Ezt tulajdonképpen, ha mással nem is, azzal tudnám igazolni, hogy Kerényi Imre, aki 30 éven keresztül vezetett itt osztályokat, először volt az MSZMP tagja, Madách Színházi rendező korában, aztán volt az MDF tagja, aztán volt a Demokratikus Charta egyik fő képviselője, majd a Fidesz lelkes képviselője. Mindezen idők alatt sorba vezette az osztályokat, és tehetségéhez, ízléséhez képest jobb-rosszabb színészeket nevelt, nagyon fontos színész-nevelője volt az iskolának. Azt gondolom, ezek alatt az évek alatt senki nem kérdezte meg tőle, hogy 'a te diákjaid most milyenek? MSZMP-hívők? Vagy MDF-esek?' Én azt gondolom, hogy egy művészeti egyetemen különböző irányzatok képviselői vannak jelen. A liberalizmus itt azt jelenti, hogy megengedett a sokféleség" - jelentette ki a rektor, aki szólt arról is, az intézmény hírnevét az is öregbítette, hogy egymás ellenlábasai, illetve különböző stílust követő színházak képviselői egyaránt jelen voltak benne.

 

"Itt Ádám Ottó vezetett osztályt, Major Tamás vezetett osztályt, Marton László vezetett osztályt, Vámos László vezetett osztályt. Ezek az emberek művészileg kritikával kezelték egymást, de itt képesek voltak együttműködni. Nagyon sokáig Kerényi Imrével is lehetséges volt együttműködni. Én azt gondoltam, nem kell neki már új osztályt indítania, mert egy olyan nemzedékváltás zajlik nálunk, ahol lassan már a nálánál fiatalabb nemzedék tagjai is kikopnak, én magam is lassan kikopom, a 60 év felettieknek át kell adniuk a helyüket. Ezzel együtt azt gondolom, mindenkinek, aki utolsó erejéig alkotni és dolgozni képes, dolga van. A legidősebb tanárainkat is hívjuk, kurzusokat, tanfolyamokat tartanak egészen idős kollegák is, Horváth Ádám például rendszeresen tanít, pedig 80 felett van" - közölte Ascher Tamás.

 

A 'Beszéljük meg!' adása itt meghallgatható (Ascher-interjú 19:00-tól)

 

Tiltakozik Kerényi Imre kijelentései ellen a Színművészeti Egyetem című hírünket itt elérheti.




KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

süti beállítások módosítása