Gyermek- és ifjúsági színházi találkozót szervez a Csíki Játékszín

Lurkó Fesztivál elnevezéssel gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált szervez a Csíki Játékszín június 2. és 8. között Csíkszeredán.


Budaházi Attila dramaturg, a fesztivál szervezője az MTI-nek csütörtökön elmondta: első alkalommal szervezik meg a fesztivált, amelyen tizenhárom produkció látható huszonnégy alkalommal, nyolc társulat és három egyéni fellépő előadásában.

 

Budaházi szerint többnyire magyar nyelven játszó erdélyi színtársulatok (a sepsiszentgyörgyi, a nagyváradi és a szatmárnémeti) bábtagozatai vagy önálló bábszínházak, így a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház és a Kolozsvári Puck Bábszínház vesz részt a fesztiválon. 

 

n lurko

 

Egyéni előadóként jelen lesz Györgyjakab Enikő kolozsvári színésznő, aki Mindenke és varázsdoboz című előadását mutatja be. A nézők a nagyváradi Pál Hunor osztálytermi előadását is megtekinthetik, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos diákjainak két produkcióját.


A fesztiválnak két magyarországi fellépője lesz: a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című művét mutatja be, emellett Fabók Mariann is fellép.


A fesztivál szervezője elmondta, hogy a rendezvényre olyan előadásokat válogattak össze, amelyek megfelelnek a gyermekek és a kamaszok életkorának. A szervezők a csecsemőket, az óvodásokat, a kisiskolásokat, a gimnazistákat és a középiskolásokat egyaránt meg akarják szólítani.


Budaházi hozzátette: lesznek színházi szakmai programok is, amelyeken szakemberek azt boncolgatják, hogy milyen színházi élményben kell részesíteni a gyerekeket, mi az ő szerepük a nézőtéren, jobb-e, ha szülők kíséretében mennek színházba vagy iskolai program keretében tekintenek meg előadásokat. A beszélgetésen részt vesz Kádár Annamária pszichológus is.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása