Búcsúzik az Alibi a Katonától

2013. június 11-én utoljára látható a Tünet Együttes Alibi – zenés-táncos kihallgatás másfél órában című előadása a Katona József Színház Kamrájában. Ebből az alkalomból meglepetésekkel, soha nem látott kimaradt jelenetekkel és bulival készülnek a humoros, groteszk önvizsgálat-revü szereplői és alkotói.

A darabról:


A darab 2008-ban az Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a fődíjat, a debreceni Deszka Fesztiválon a „legjobb humoros pillanatért” járó Forgács-díjat, 2012-ben A Tánc Fesztiválja fődíját, és nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben, a csehországi Hradec Královéban és Bécsben. Az előadás a 2010-11-es évadtól szerepelt a Katona József Színház repertoárján, és talált otthonra a Kamrában.

 

alibi dusa gabor 6

Fotó: Dusa Gábor

 

„Mit tettél le az asztalra?” A különleges technikai megoldásokat kedvelő Tünet Együttes egy speciális tükörfal segítségével teremti meg azt a vívódásokkal teli belső világot, amelynek elfojtására, titkolására folyamatosan „alibit” gyártunk. Miközben a saját nevükön szereplő előadók a zenés-táncos önvizsgálat revü során magukról is vallanak, a néző a saját tükörképével is farkasszemet nézhet.

Az előadásban Furulyás Dóra, Gőz István, Kövesdi László, Szabó Márta, Szandtner Anna és Szász Dániel lép színpadra, a fény és a díszlet Szirtes Attila, a kosztüm Bodnár Enikő munkája, zeneszerzők Barna Balázs és Márkos Albert, dramaturg Peer Krisztián, rendező Szabó Réka.

 


Kritikus szemmel az Alibiről:


„Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk - és nem tükör által homályosan.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

„Mi a Tünet Együttes titka? A (látszólagos) közvetlenség és egyszerűség, a hangulatok professzionális váltogatása a tragikusan komortól az ellenállhatatlanul mulatságosig. Röviden az, hogy nem veszik magukat halálosan komolyan.” (Jászay Tamás, Revizor)

„Sürgő-forgó fejetlenség, eszement kavarás, abszurd grammatikai ficamok: mintha Örkény Egypercesei elevenednének meg. Megtudjuk, hogy ez nem színház, nem tánc-előadás, nem bizony, a szereplők ékesen kommentálják magukat és főleg azt, hogy ők kik is és mit is nem csinálnak.” (Fehér Elephánt Kulturális Ajánló Portál)

süti beállítások módosítása